Antena 3 CNN Externe Grecii, la capătul răbdării: Proteste violente în centrul Atenei

Grecii, la capătul răbdării: Proteste violente în centrul Atenei

Grecii, la capătul răbdării: Proteste violente în centrul Atenei
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
28 Iun 2011   •   14:50
Update 16:00 - Comisarul Olli Rehn: Grecia va intra imediat în incapacitate de plată dacă Parlamentul nu aprobă programul de austeritate.

Comisarul european Olli Rehn a publicat, marţi, o declaraţie de presă în care subliniază importanţa pachetului de măsuri dezbătut în Parlamentul elen: "Grecia se confruntă săptămâna aceasta cu o decizie critică. Viitorul ţării dar şi stabilitatea financiară a Europei sunt expuse la risc. Şi sunt sigur că liderii greci sunt conştienţi de responsabilitatea pe care o au acum, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, se arată în comunicatul oficial al comisarului european".

Rehn arată că singura soluţie pentru Grecia este pachetul de măsuri dezbătut în Parlament: "Singura metodă de a evita intrarea imediată în incapacitate de plată este ca Parlamentul să adopte programul economic revizuit. Acest include şi strategia fiscală pe termen mediu dar şi programul de privatizare. Acestea trebuie adoptate, pentru eliberarea următoarei tranşe de asistenţă financiară."

De asemenea, comisarul a ţinut să sublinieze că nu există un "plan B" pentru Grecia şi că există doar o singură variantă de salvare: "Pentru cei care speculează în legătură cu existenţa altor variante, vreau să spun foarte clar: nu există nici un plan B pentru a evita intrarea în incapacitate de plată".

Manifestaţii violente

Între timp, manifestanţii s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. Mii de oameni au ieşit pe străzile din Atena şi Salonic, relatează AFP.

Potrivit Reuters,
poliţiştii greci au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de tineri ce aruncau cu beţe şi sticle în forţele de ordine.
 


"Nu măsurilor de mizerie socială, ajunge până acum, nu mai vrem", se putea citi pe o pancartă, în faţa sediului confederaţiei din domeniul privat, GSEE, în centrul Atenei.

Grecia este paralizată din cauza unei greve generale de 48 ore organizată de sindicaliştii. Aceştia sunt nemulţumii de măsurile de austeritate luate de guvernul elen.

Printre acestea se numără îngheţarea salariilor pe o perioadă de 3 ani, majorarea TVA-ului la 23% dar şi impunerea de noi taxe şi impozite.

Grecii protestează şi faţă de dezbaterile care au loc în Parlamentul de la Atena în scopul obţinerii unui împrumut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cu o valoare de 110 miliarde de euro. 

În timp ce grecii îşi cer drepturile în stradă, preşedintele ţării se află într-o vizită oficială în România. Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său elen, Karolos Papoulias.
 


×
Subiecte în articol: alegeri manifestanti Politie bătaie
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close