Antena 3 CNN Externe Rusia: Manifestaţii la Moscova şi St. Petersburg, în semn de susţinere faţă de opozantul Aleksei Navalnîi

Rusia: Manifestaţii la Moscova şi St. Petersburg, în semn de susţinere faţă de opozantul Aleksei Navalnîi

Rusia: Manifestaţii la Moscova şi St. Petersburg, în semn de susţinere faţă de opozantul Aleksei Navalnîi
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    18 Iul 2013   •   21:15

Mai multe zeci de persoane care au manifestat în apropierea Kremlinului în semn de susţinere faţă de opozantul Aleksei Navalnîi au fost arestate, relatează AFP, citată de Agerpres.

Piaţa Manej, situată lângă Kremlin, unde şi-au dat întâlnire la ora 15.00 GMT susţinătorii lui Navalnîi, a fost închisă pentru „lucrări”, la fel Piaţa Roşie şi Grădina Aleksandrovski din apropiere.

Mai multe mii de persoane - 2.500 potrivit poliţiei, până la 10.000 potrivit participanţilor - s-au adunat în apropierea Kremlinului şi au scandat „Libertate pentru Navalnîi!”, după ce opozantul a fost condamnat la cinci ani de închisoare, într-o proces denunţat de opoziţie drept un exemplu de „represiune politică”.

Postul de televiziune Dojd, apropiat opoziţiei, a prezentat imagini cu poliţişti împingând oameni care încercau să se apropie de Piaţa Manej sau de împrejurimile acesteia.

Potrivit unui corespondent al aceluiaşi post, cel puţin 30 de persoane au fost arestate şi urcate în dubele poliţiei.

Un jurnalist de la postul de radio Eho Moskvi a povestit că manifestanţii au rupt un cordon al ofiţerilor şi au intrat pe bulevardul Tverskaia, artera principală a capitalei ruse.

Circulaţia a fost blocată timp de câteva minute, înainte ca autorităţile să intervină în forţă. Importante forţe de poliţie au ajuns rapid la faţa locului, conform aceleiaşi surse.

La manifestaţie participau mai multe personalităţi ale opoziţiei, între care liderul partidului Iabloko, Serghei Mitrohin, şi scriitorul Boris Akunin.

Protestul nu a fost autorizat de primărie, care a avertizat joi dimineaţa că manifestanţii ar putea fi urmăriţi în justiţie.

La Sankt Petersburg, al doilea oraş al Rusiei, circa 2.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, scandând „Putin hoţul!" şi „Libertate!”, în timp ce afişau pancarte cu portretul lui Navalnîi. Nici această manifestaţie nu a fost autorizată.

De asemenea, numeroşi manifestanţi purtau ecusoane pe care se putea citi "Procesul împotriva lui Navalnîi - un proces împotriva mea".

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close