Antena 3 CNN Externe Scandalul cărnii de cal, la Bruxelles. CE cere statelor UE să efectueze teste ADN pe produsele din carne de vită

Scandalul cărnii de cal, la Bruxelles. CE cere statelor UE să efectueze teste ADN pe produsele din carne de vită

Scandalul cărnii de cal, la Bruxelles. CE cere statelor UE să efectueze teste ADN pe produsele din carne de vită
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
13 Feb 2013   •   21:30

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal, informează AFP.

UPDATE 21.20 -
Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP, pentru a afla dacă problema etichetelor false se limitează doar la anumite ţări. 

Potrivit gandul.info, Comisia va cofinanţa în proporţie de 50% aceste analize (fiecare costă aproximativ 400 de euro), a explicat comisarul Tonio Borg.

"Tehnic, problema etichetării ar fi putut să apară în oricare dintre ţările prin care a trecut carnea", a afirmat Simon Coveney, ministrul agriculturii din Irlanda, ţara care deţine preşedinţia Consiliului, explicând jurnaliştilor că se cunosc toate informaţiile despre provenienţa cărnii şi despre procesare, problema fiind doar această apariţie a etichetării frauduloase.


"Nu arătăm cu degetul către nicio ţară membră. Sunt mulţumit de informaţiile primite despre calitatea anchetelor pe acest subiect", a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor Tonio Borg.


UPDATE 19.40 - Mai mulţi miniştri europeni au pledat, în cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a cărnii utilizată în produsele semipreparate, pe fondul scandalului privind carnea de cal, informează AFP.
   
"Dorim să evoluăm spre o reglementare europeană care să prevadă etichetarea cărnii la origine", a declarat ministrul francez pentru Protecţia consumatorului, Benoît Hamon.
   
"Aş vrea ca etichetarea să fie cât mai precisă", a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.
   
Ministrul britanic al Alimentaţiei, Owen Paterson, îndeamnă Uniunea Europeană să acţioneze "rapid" în cazul scandalului cărnii de cal. "Este necesară o soluţie rapidă", a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles. Paterson s-a declarat favorabil efectuării de teste ADN pentru verificarea cărnii din produsele semipreparate.

   
ŞTIREA INIŢIALĂ
Reuniunea a început la ora 18.00 (19.00, ora României), după ce marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită.

Victor Ponta: Firmele responsabile de scandalul cărnii de cal să plătească

Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.
   
Reuniunea de miercuri este prezentată ca "informală" şi nu sunt aşteptate măsuri concrete.
   
"Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia", a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.
   
Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru Sănătate şi Protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi de un reprezentant al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
   
Subiectul va fi dezbătut vineri la nivelul experţilor UE şi cu ocazia Consiliului european pentru agricultură, pe 25 februarie, la Bruxelles.
   
Scandalul cărnii de cal din Marea Britanie: Cum se descurcă ambasadorul român cu explicaţiile în limba engleză

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel.

Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 - 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.

Citeşte şi:

Au găsit CARNE DE CAL în carnea de vită importată din Polonia. Scandalul a afectat o mare companie de procesare a cărnii

Scandalul cărnii de cal ia amploare. Francezii vor sancţiuni foarte dure, britanicii spun că în spatele acestei afaceri e mafia poloneză

Informaţia care i-a îngrozit pe britanici. Caii din România, infectaţi cu „SIDA”




×
Subiecte în articol: scandal carne scandal carne scandal carne
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close