Antena 3 CNN Externe Secretarul general NATO şi Iohannis, conferinţă la Bruxelles: Lăudăm România pentru profesionalismul militarilor şi misiunea în Kosovo

Secretarul general NATO şi Iohannis, conferinţă la Bruxelles: Lăudăm România pentru profesionalismul militarilor şi misiunea în Kosovo

Secretarul general NATO şi Iohannis, conferinţă la Bruxelles: Lăudăm România pentru profesionalismul militarilor şi misiunea în Kosovo
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Ian 2015   •   10:58
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat, vineri, contribuţia României la misiunile Alianţei şi a declarat că NATO şi România sunt angajate ferm în menţinerea stabilităţilor vecinilor, inclusiv a R. Moldova şi Ucrainei.
 
Jens Stoltenberg a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu Klaus Iohannis la sediul NATO din Bruxelles, că a avut "o discuţie excelentă" cu preşedintele României, căruia i s-a adresat cu formula "dragă Klaus". 
 
Secretarul general a precizat că NATO este "recunoscător" pentru contribuţia României la misiunea din Afganistan, subliniind, totodată, că Alianţa să luptă în Afganistan împotriva terorismului. 
 
De asemenea, secretarul general al Alianţei a salutat contribuţia României la misiunea din Kosovo, dar şi la "dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă prin găzduirea unor elemente ale scutului antirachetă, fapt ce are o mare importanţă".
 
Totodată, secretarul general al NATO a salutat, totodată, decizia României de creştere a cheltuielilor pentru apărare, pentru a ajunge la 2% din PIB până în 2017, precizând că va da exemplu România tuturor celorlalte state membre.  
 
 
Principalele declaraţii ale secretarului general NATO, Jens Stoltenberg:
 
- Faptul că Iohannis a vizitat sediul NATO atât de curând după ce a preluat funcţia de preşedinte al României arată dedicaţia României hotărâtă către NATO şi către apărarea pe care NATO o asigură tuturor aliaţilor

- România este un aliat puternic al NATO şi a contribuit la alianţa noastră în atâtea feluri. Prezenţă dumnevoastră în Afganistan pentru atâţia ani a fost de mare importanţă pentru noi, iar dumneavoastră continuaţi misiunile de susţinere, ceea ce noi apreciem în mod deosebit.

- M-am întâlnit cu soldaţii români când am vizitat Afganistan, înainte de Crăciun, şi am fost foarte impresionat de profesionalismul lor şi de determinarea pe care soldaţii dumneavoastră o dovedesc. Suntem foarte recunoscători pentru contribuţia dumneavoastră la misiunea noastră din Afganistan.

- De asemenea, doresc să spun că ceea ce faceţi dumneavoastră în Afganistan este o luptă împotriva terorismului de fapt, pentru că motivul pentru care NATO şi România se află în Afganistan este pentru a preveni faptul ca Afganistan să fie raiul teroriştilor şi asta ne-am propus să facem.

- Am făcut ca Afganistanul să nu mai fie raiul teroriştilor astăzi. Ceea ce s-a întâmplat în Paris săptămâna trecută ne susţine în ideea că NATO trebuie să continue războiul global şi efortul global de a lupta împotriva terorismului.

- De asemenea, felicit România pentru contribuţia pentru misiunea din Kosovo, de a asigura stabilitate şi securitate aici.

- Şi vă felicit, de asemenea, pentru contribuţia în a dezvolta sistemul de apărare antirachetă al NATO, este de mare importanţă pentru noi.

- NATO şi România sunt hotărâte să păstreze un mediu stabil, în care să putem avea încredere unii în ceilalţi. Susţinem Republica Moldova şi am discutat cum România poate să continue să susţină Republica Moldova şi Ucraina şi să contribuie la stabilitatea din zonă.
 
- NATO este gata să facă tot ceea ce trebuie şi suntem hotărâţi să facem tot ceea ce trebuie pentru a descuraja orice ameninţare împotriva aliaţilor noştri şi, de aceea, dezvoltăm planul de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie, care va pregăti forţele noastre să fie mai pregătite, să fie dislocate în termen scurt şi apreciez discuţia pe care am avut-o despre implementarea acestui plan de acţiune, atât importanţa măsurilor de asigurare printr-o prezenţă crescută pe flancul estic al Alianţei, dar şi adaptarea forţelor noastre şi înfiinţarea unei forţe pentru intervenţie rapidă, dezvoltarea şi stabilirea unităţilor pentru integrarea forţelor NATO şi a centrelor de comandă şi control în România, precum şi implementarea restului măsurilor din cadrul planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie.

- Este un proces în dezvoltare, care va consolida şi va creşte viteza de reacţie a forţelor NATO pentru a-i proteja pe toţi aliaţii, care este scopul NATO, de altfel. 
 
- De asemenea, aş dori să salut şi, am discutat acest lucru în întâlnirea noastră, decizia României de a ajunge al un consens politic cu toate partidele politice parlamentare din România pentru a ajunge la un minim de 2% din PIB pentru apărare, ceea ce înseamnă că nu mai reducem bugetele de apărare, ci le creştem.

- România este un bun exemplu prin angajamentul pe care şi l-a asumat de a aloca 2% din produsul intern brut pentru apărare până în 2017. Eu voi folosi exemplul României pentru mulţi dintre aliaţii noştri, afirmând că, dacă România poate să crească acest procent pentru apărare, ceea ce este o acţiune foarte importantă pentru România şi o acţiune foarte importanţă pentru noi toţi aliaţii, ar trebui să fie o dovadă pentru toţi aliaţii că se poate. 


 

×
Subiecte în articol: NATO Klaus Iohannis
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close