Antena 3 CNN Externe "Sindromul Havana", boala misterioasă care a afectat sute de diplomați americani | E posibil ca aceștia să fi fost ținta unor "arme sonice rusești"

"Sindromul Havana", boala misterioasă care a afectat sute de diplomați americani | E posibil ca aceștia să fi fost ținta unor "arme sonice rusești"

În ultimii ani, un fenomen cunoscut sub numele de "sindromul Havana" a afectat diplomații americani, generând îngrijorare. Acești diplomați au raportat simptome inexplicabile, inclusiv dureri de cap severe, ameţeli și tulburări cognitive, după ce au fost expuși la anumite circumstanțe în misiunile lor.

"Sindromul Havana", boala misterioasă care a afectat sute de diplomați americani | E posibil ca aceștia să fi fost ținta unor "arme sonice rusești"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2024   •   22:10

Este posibil ca diplomații în cauză să fi fost ținta unor ”arme sonice rusești”, potrivit unei investigații comune a publicațiilor The Insider, Der Spiegel și 60 Minutes, relatează BBC.

Moscova a negat acuzațiile. 

”Sindromul Havana” își trage numele de la capitala cubaneză, unde a fost depistat primul astfel de caz în 2016, deși un nou raport sugerează că primele cazuri ar fi putut avea loc în Germania cu doi ani mai devreme.

Personalul american afectat - inclusiv de la Casa Albă, CIA și FBI - s-a plâns de amețeli, dureri de cap, dificultăți de concentrare și un sunet intens și dureros în urechi. Au fost raportate peste 1.000 astfel de cazuri, zeci dintre acestea fiind considerate inexplicabile.

Există suspiciunea că cei afectați au fost loviți de "o energie dirijată sau de microunde lansate de dispozitive ascunse" - o posibilitate care a fost recunoscută într-un raport al serviciilor de informații americane.

Noua investigație a presei susține că este posibil ca agenți ai unei unități de informații militare rusești, cunoscută sub numele de 29155, să fi vizat creierele diplomaților americani cu arme cu "energie dirijată".

Cum a început povestea Sindromului Havana

În 2016, mai mulți oficiali americani aflați la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute.

Dar cazul nu a ieșit la lumină decât în 2017, când președintele de la acea vreme al SUA, Donald Trump, i-a rechemat pe majoritatea diplomaților americani de la Havana, ca urmare a acestei noi amenințări.

În 2018, simptome similare au fost raportate de 12 diplomați americani în China.

Cazuri asemănătoare au fost semnalate în Germania, Australia, Rusia, Taiwan și chiar la Washington.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close