Antena 3 CNN Externe Stare de urgenţă în Irak. Guvernul a început ÎNARMAREA CETĂŢENILOR, în lupta împotriva insurgenţilor

Stare de urgenţă în Irak. Guvernul a început ÎNARMAREA CETĂŢENILOR, în lupta împotriva insurgenţilor

Stare de urgenţă în Irak. Guvernul a început ÎNARMAREA CETĂŢENILOR, în lupta împotriva insurgenţilor
Sursa foto: Foto: glogster.com
10 Iun 2014   •   17:57

Guvernul irakian le va oferi arme tuturor cetăţenilor care se vor prezenta voluntar în lupta împotriva insurgenţilor, a anunţat, marţi, premierul irakian, într-un comunicat, citat de AFP.
   
Guvernul a "înfiinţat o celulă de criză pentru supravegherea activităţii de voluntariat şi a înarmării cetăţenilor", precizează textul prezentat de televiziunea de stat, după ce insurgenţii au preluat controlul în întregime asupra provinciei Ninive, din nordul ţării.
   
De asemenea, premierul irakian Nuri al-Maliki a anunţat decizia Guvernului privind "restructurarea şi reorganizarea" forţelor de securitate şi reorganizarea planurilor de securitate, cerând, totodată, Parlamentului, să "anunţe starea de urgenţă".
   
Potrivit televiziunii de stat, Parlamentul a primit o cerere comună din partea premierului şi a preşedinţiei în vederea declarării stării de urgenţă.
   
Irakul a organizat la 30 aprilie alegeri legislative, câştigate de coaliţia premierului Nuri al-Maliki, dar noul Parlament nu a fost deocamdată convocat.
   
Sute de insurgenţi au preluat marţi în întregime controlul asupra provinciei Ninive, a cărei capitală, Mosul, este cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak.
   
Este pentru prima oară când insurgenţii preiau controlul asupra unei provincii din Irak, unde gruparea radicală Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) controla deja oraşul Fallujah şi mai multe sectoare din provincia Al-Anbar, învecinată cu Ninive.

×
Subiecte în articol: Irak
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close