Antena 3 CNN Externe Summitul liderilor europeni, în impas. Angela Merkel despre buget: "Mă îndoiesc că vom ajunge la un acord"

Summitul liderilor europeni, în impas. Angela Merkel despre buget: "Mă îndoiesc că vom ajunge la un acord"

Summitul liderilor europeni, în impas. Angela Merkel despre buget: "Mă îndoiesc că vom ajunge la un acord"
de O.P.    |    23 Noi 2012   •   05:58
Reuniunea la nivel înalt pe tema bugetului Uniunii Europene pe anii 2014 - 2020, a fost suspendată după doar o oră şi jumătate, pentru ca participanţii să studieze un nou proiect de buget.

Negocierile nu au, însă, mari şanse de succes. Cel puţin aşa cred doi din cei mai importanţi lideri prezenţi la Bruxelles: cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele francez François Hollande. 

După discuţiile tete a tete cu liderii europeni, preşedintele consiliului Herman Van Rompuy şi-a modificat proiectul de buget.
El a menţinut volumul total al reducerilor de cheltuieli dar a sporit alocaţiile pentru politica agricolă comună şi fondurile de coeziune, în paralel cu reduceri la alte capitole.

 Preşedintele Traian Băsescu a cerut mărirea cu 50% a alocărilor pentru plăţile directe către fermierii români. Rămâne de văzut dacă la negocierile de la Bruxelles, România va şi primi aceşti bani.



Formula de compromis nu a mulţumit pe nimeni.Liderii prezenţi vorbesc deschis despre un posibil eşec.

"Cred că vom mai face ceva progrese, dar mă îndoiesc că vom ajunge la un acord. Am mai spus că eu cred că va mai exista o etapă de negocieri", a declarat Angela Merkel..

Britanicii doresc o reducere şi mai mare a cheltuielilor, faţă de propunerea lui Herman van Rompuy.

 Reuniunea de la Bruxelles ar trebui să concilieze poziţii diametral opuse ale membrilor Uniunii Europene.Ţările contributoare la buget, în frunte cu Marea Britanie, doresc reducerea drastică a cheltuielilor. Pe de altă parte, statele din centrul şi sudul continentului, între care România, consideră că actualele reduceri sunt deja prea mari.


Şedinţa consiliului European s-a încheiat în jurul orei 2 noaptea, iar discuţiile vor fi reluate astăzi la prânz.






×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close