Antena 3 CNN Externe Supravieţuitorii taifunului din Filipine jefuiesc morţii pentru hrană. "Ne-a luat orice demnitate. Facem lucruri înspăimântătoare pentru a supravieţui"

Supravieţuitorii taifunului din Filipine jefuiesc morţii pentru hrană. "Ne-a luat orice demnitate. Facem lucruri înspăimântătoare pentru a supravieţui"

Supravieţuitorii taifunului din Filipine jefuiesc morţii pentru hrană. "Ne-a luat orice demnitate. Facem lucruri înspăimântătoare pentru a supravieţui"
10 Noi 2013   •   18:31

Abrutizaţi, supravieţuitorii taifunului răscoleau, duminică, dărâmăturile presărate cu cadavre din centrul arhipelagului filipinez, o regiune devastată de Haiyan, atacând magazinele şi convoaiele care aduc un ajutor insuficient, informează AFP.
   
La peste 48 de ore de la trecerea unuia dintre cele mai violente taifunuri, centrul arhipelagului este teatrul unor scene de groază, în timp ce supravieţuitorii disperaţi caută să bea şi să mănânce.
   
La periferia Tacloban (220.000 de locuitori), unul dintre oraşele de coastă cele mai afectate de pe insula Leyte, zone întregi au fost distruse de valuri înalte de câţiva metri şi rafale de vânt ce depăşesc 300 de kilometri pe oră.
   
Edward Gualberto se strecoară printre cadavre pentru a răscoli rămăşiţele unei case prăbuşite. Îmbrăcat doar într-un pantalon roşu, acest tată a patru copii şi consilier local într-un sat se scuză pentru felul în care arată şi pentru acţiunile sale.
   
"Sunt o persoană decentă. Dar dacă nu ai nimic de mâncare de trei zile, ajungi să faci lucruri înspăimântătoare pentru a supravieţui", a declarat el pentru AFP, punând mâna pe nişte cutii de conserve, în timp ce muştele zboară pe deasupra lui.
   
"Nu avem nimic să mâncăm. Avem nevoie de apă şi alte lucruri pentru a supravieţui", adaugă el.
   
BILANŢ CATASTROFAL: Autorităţile estimează 10.000 de MORŢI în urma taifunului din Filipine

Prada sa după o jumătate de zi petrecută în căutarea hranei este formată din pachete de paste, cutii de bere, conserve, biscuiţi şi acadele şi un săpun.
   
"Acest taifun ne-a luat orice demnitate. Dar eu încă am familie şi sunt foarte recunoscător pentru acest lucru".
   
În restul oraşului, supravieţuitorii adoptă strategii de supravieţuire mai agresive, profitând de absenţa forţelor de ordine, care aproape că au dispărut după taifun.
   
Ca şi Edward Gualberto, ei susţin că nu au mâncat nimic de trei zile şi autorităţile recunosc că sunt depăşite şi incapabile să aducă ajutoare la faţa locului.
   
Locuitorii au spart rarele vitrine de magazine care au rezistat rafalelor de vânt sau au îndoit cu ajutorul unor leviere gratiile altora.
   
Un măcelar, disperat, ameninţă atacatorii cu un revolver, dar aceştia nu se sinchisesc şi devalizează magazinul. Bărbatul îşi agită arma în aer şi strigă, însă mulţimea se serveşte.

În apropiere, Emma Bermejo, proprietara unei mici patiserii, vorbeşte despre scene de "anarhie".
  
Preşedintele Crucii Roşii din Filipine, Richard Gordon, i-a calificat pe unii atacatori drept "gangsteri", după jefuirea unui convoi al organizaţiei sale în apropiere de Tacloban.

O echipă de recuperare a cadavrelor a fost activată, dar soldaţii par depăşiţi de situaţie. "Sunt şase camioane în oraş, care strâng cadavrele. Nu este suficient", a declarat şoferul unuia dintre vehicule. "Sunt cadavre peste tot".

×
Subiecte în articol: taifun
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close