Antena 3 CNN Externe Tăierea gazului rusesc pentru Ucraina, ''încă de actualitate''. Acțiune capabilă să perturbe aprovizionarea Europei

Tăierea gazului rusesc pentru Ucraina, ''încă de actualitate''. Acțiune capabilă să perturbe aprovizionarea Europei

Tăierea gazului rusesc pentru Ucraina, ''încă de actualitate''. Acțiune capabilă să perturbe aprovizionarea Europei
03 Iun 2014   •   14:21

Posibilitatea tăierii gazului rusesc pentru Ucraina, acțiune capabilă să perturbe aprovizionarea cu gaz a Europei, este ''încă de actualitate'', a declarat, marți, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, informează AGERPRES.
''Tăierea gazului rusesc este încă de actualitate. Rusia se va confrunta cu Ucraina prin toate mijloacele, inclusiv prin arma gazului'', a declarat Iațeniuk în fața parlamentului.

Totodată, premierul ucrainean și-a exprimat speranța că ''negocierile cu Gazprom vor fi finalizate săptămâna aceasta''.

După eșuarea negocierilor de luni, de la Bruxelles, dintre miniștrii rus și ucrainean ai energiei, Iațeniuk a precizat că, marți, la Berlin, sunt în curs negocieri între președintele Gazprom, Aleksei Miller, și cel al Naftogaz — Andrii Kobolev.

Gazprom amenință să treacă la un sistem de preplată, în cazul în care Ucraina nu-și va achita datoriile la gaz, în valoare de mai multe miliarde de dolari. La rândul său, Kievul contestă prețul care i-a fost perceput de la 1 aprilie, în urma instalării la putere a forțelor prooccidentale.

Rusia i-a acordat luni Ucrainei un răgaz de o săptămână, amânând pentru 9 iunie ultimatumul său și amenințarea cu tăierea gazului.

Arseni Iațeniuk a declarat încă o dată că Ucraina nu va plăti ''niciodată'' un preț de 500 de dolari pe 1.000 metri cubi, cerut de Moscova. ''Aceasta nu este un preț de piață, este un preț politic. Un asemenea preț nu există nicăieri în Europa'', a spus Iațeniuk. ''Dacă Rusia crede că Ucraina este o vacă de muls, se înșeală'', a mai declarat premierul ucrainean.

Totodată, Iațeniuk și-a exprimat speranța că un acord cu Rusia va fi înregistrat până la sfârșitul săptămânii, iar în lipsa unui atare acord Ucraina va sesiza Curtea de Arbitraj de la Stockholm. ''Sperăm să finalizăm negocierile cu Gazprom în timpul acestei săptămâni. Dacă acordul nu va fi semnat, vom da în judecată Gazprom la Stockholm. Procesul va dura mai multe luni, poate chiar ani, însă nu avem altă soluție'', a spus premierul ucrainean.



×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close