Antena 3 CNN Externe Turcia ar putea rupe relaţiile cu Israel

Turcia ar putea rupe relaţiile cu Israel

 Turcia ar putea rupe relaţiile cu Israel
06 Iul 2010   •   00:36


Ankara şi-a închis deja spaţiul aerian pentru toate aeronavele militare israeliene ca reacţie la uciderea a  nouă turci în timpul raidului asupra convoiului umanitar, declara ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu pentru Hurriyet.
Acesta sublinia că israelienii au trei opţiuni.

   "Fie îşi cer scuze, sau acceptă o anchetă internaţională şi raportul său, fie relaţiile vor fi rupte".
   
Turcia a cerut o anchetă internaţională pentru a investiga acţiunile Israelului, dar Davutoglu arăta că Ankara nu va respinge propria anchetă a Israelului dacă se concluzionează cu scuze şi compensaţii pentru familiile victimelor.

  
"Dacă propria lor comisie concluzionează că raidul a fost nedrept şi dacă îşi cer scuze, aceasta va fi suficient," arăta acesta.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu exclusese, vineri, orice fel de scuze, afirmații reiterate, luni, de un alt oficial, care sublinia că Israel nu trebuie să îşi ceară iertare pentru că se apără.

 

Davutoglu arăta că a prezentat poziţia Turciei în timpul discuţiilor de la Bruxelles, miercuri, cu ministrul israelian al comerţului, Benjamin Ben Eliezer, în prima întâlnire la nivel înalt de la izbucnirea ciocnirilor.

 

"Nu vom aştepta o veşnicie răspunsul israelian. Dacă nu fac repede un pas pentru a respecta cererile turce, procesul de izolare a Israelului va continua".
   

   
Davutoglu mai arăta că decizia Turciei de a închide spaţiul aerian pentru avioanele militare israeliene "nu a fost luată doar pentru un avion sau două," lăsând să se înţeleagă că sancţiunea ar putea fi extinsă  şi pentru zborurile civile.

 

   

 

 

Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close