Antena 3 CNN Externe "Turul Ascultării". John Kerry a plecat în primul său turneu internaţional ca şef al diplomaţiei americane

"Turul Ascultării". John Kerry a plecat în primul său turneu internaţional ca şef al diplomaţiei americane

"Turul Ascultării". John Kerry a plecat în primul său turneu internaţional ca şef al diplomaţiei americane
Sursa foto: Foto: CNN
25 Feb 2013   •   14:35

Noul Secretar de Stat american, John Kerry, a pornit în primul său turneu internaţional, de când ocupă această funcţie în administraţia de la Washington.
Pe parcursul a 10 zile, oficialul american va avea întrevederi cu cancelariile europene şi cele din Orientul Mijlociu.

"Turul Ascultării", aşa cum a fost numit de presa de peste ocean, va debuta la Londra, apoi va cuprinde Germania, Franţa, Italia, Turcia, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar. De asemenea, se aşteaptă ca discuţiile şi întâlnirile lui Kerry să aibă în prim plan situaţia critică din Siria.

Conform presei americane, acest tur va fi unul de introducere pentru diplomatul american în vârstă de 69 de ani, care şi-a petrecut ultimii 28 de ani ca senator al Statelor Unite.
În toată această perioadă, el a făcut parte din Comitetul de Relaţii Internaţionale, iar în ultimii patru ani, a deţinut fotoliul de preşedinte al acestui for.
Având în vedere vasta sa experienţă, John Kerry îi cunoaşte pe majoritatea diplomaţilor străini, dar acum, odată cu poziţia sa actuală, va trebui să colaboreze cu ei în mod personal.

Vizita din capitala Germaniei este considerată a fi una specială, dacă avem în vedere faptul că John Kerry şi-a petrecut copilăria în Berlin, până la 11 ani. Tatăl său a fost un diplomat de carieră şi a fost detaşat o bună perioadă în Germania.

Berlinul este locul în care Kerry se va întâlni cu omologul său rus, Sergey Lavrov.

Rusia şi SUA se află pe poziţii contradictorii privind criza din Siria, susţinând puncte de vedere diametral opuse. Kerry a subliniat în mai multe rânduri că preşedintele Al-Assad trebuie să cedeze puterea, în timp ce Kremlinul suţine că decizia trebuie să fie decisă de poporul sirian, iar democraţia nu trebuie să fie impusă de o putere externă.

Kerry şi Lavrov au purtat de două ori discuţii telefonice, de când americanul a devenit Secretar de Stat, la 1 februarie.

În Franţa, Kerry va discuta despre operaţiunea militară desfăşurată în Mali, iar în capitala Italiei se va întâlni cu liderii opoziţiei siriene.

Oficialii americani pretind că acet tur este unul de aprofundare a problemelor regionale din lume, iar politica externă a SUA nu va suferi modificări imediate.

În ciuda numeroaselor opriri în Orientul Mijlociu, Kerry nu va poposi în Israel sau în Teritoriile Palestiniene. Aici este aşteptat să sosească, în martie, însuşi preşedintele de la Casa Albă, Barack Obama.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close