Antena 3 CNN Externe Ucraina NU va interveni militar în Crimeea, pentru a-şi proteja graniţa de est. Referendumul din peninsulă, "o farsă"

Ucraina NU va interveni militar în Crimeea, pentru a-şi proteja graniţa de est. Referendumul din peninsulă, "o farsă"

Ucraina NU va interveni militar în Crimeea, pentru a-şi proteja graniţa de est. Referendumul din peninsulă, "o farsă"
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Mar 2014   •   07:26

Ucraina refuză să urmeze "scenariul scris de Kremlin" pentru alipirea Crimeei la Rusia şi nu va interveni militar în această peninsulă rusofonă, pentru că preferă să-şi protejeze graniţa de est, a declarat marţi pentru AFP preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov.
   
"Nu ne putem angaja într-o operaţiune militară în Crimeea, deoarece am lăsa expusă graniţa de est şi Ucraina nu va fi protejată", a spus Turcinov într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AFP după o reuniune a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare.
   
"Importante unităţi blindate sunt concentrate la graniţa de est a Ucrainei", a adăugat el.
   
În acest climat de tensiune, mai multe manifestaţii separatiste au avut loc săptămâna trecută la Doneţk şi la Lugansk, două oraşe din estul rusofon în care manifestanţii au preluat temporar controlul asupra administraţiilor regionale şi au arborat drapelul rus. Manifestaţii similare s-au soldat cu ocuparea Crimeii.
   
Turcinov a fost desemnat preşedinte interimar la sfârşitul lunii februarie, după destituirea şi fuga în Rusia a lui Viktor Ianukovici, la capătul a trei luni de proteste faţă de regimul său, care s-au soldat cu o baie de sânge în centrul Kievului ce a provocat moartea a peste o sută de persoane.
   
Turcinov a afirmat că Ucraina, care "va începe în curând o mobilizare parţială a rezerviştilor", nu vă rămâne "impasibilă în faţa continuării agresiunii". Ruşii "pot să ne atace unităţile militare din Crimeea, (pot) să-şi extindă agresiunea pe continent. Armata va reacţiona", a spus el.
  
"Farsă" jucată la Kremlin

   
Întrebat în legătură cu scrutinul care va avea loc în peninsula din sud-estul Ucrainei ocupată de la sfârşitul lunii februarie de forţe ruse, Oleksandr Turcinov a apreciat că "referendumul nu se va desfăşura în Crimeea, ci în birourile Kremlinului".
     
"Este o farsă. Majoritatea locuitorilor din Crimeea vor boicota această provocare", a afirmat şeful de stat, care va părăsi postul după alegerile prezidenţiale din 25 mai.
   
"Militarii nu au intenţia să organizeze referendumul, ei vor doar să pună date false în procesele verbale", a adăugat el.
   
El a mai declarat că Parchetul i-a atenţionat pe reprezentanţii puterii executive din Crimeea să nu participe la referendumul "anticonstituţional", în caz contrar fiind pasibili de deschiderea unor anchete penale.
   
Rusia "se comportă ca un agresor, în loc să îşi îndeplinească angajamentele", a declarat preşedintele interimar ucrainan, făcând referie la "Memorandumul de la Budapesta", semnat în 1994 de Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie, în cadrul unei aderări a Ucrainei la Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP). Acest memorandum garantează integritatea teritorială a Ucrainei.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close