Antena 3 CNN Externe Ultimul bilanţ al cutremurului din Turcia: 239 morţi şi 1.300 de răniţi

Ultimul bilanţ al cutremurului din Turcia: 239 morţi şi 1.300 de răniţi

Ultimul bilanţ al cutremurului din Turcia: 239 morţi şi 1.300 de răniţi
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    24 Oct 2011   •   07:59
Update 12.40 - Cutremurul cu magnitudinea 7,2 produs duminică în provincia turcă Van s-a soldat cu 239 de morţi şi 1.300 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ, prezentat luni de vicepremierul turc Besir Atalay, citat de AFP.

Circa 217 persoane au murit şi alte 1.090 au fost rănite până acum în cutremurul produs duminică din Turcia, iar numărul victimelor ar putea creşte considerabil. Acesta este cel mai recent bilanţ anunţat, luni dimineaţa, de ministrul turc de Interne, Idris Naim Sahin, citat de AFP.

El a precizat că 100 de persoane au murit în provincia Van, situată în apropiere de graniţa cu Iranul, şi alte 117 decese au fost înregistrate în districtul Ercis, unde numeroase clădiri rezidenţiale s-au prăbuşit. Autorităţile turce se tem însă că bilanţul total ar putea ajunge la 1.000 de morţi.

Cei de la Crucea Roşie au dat şi ei o mână de ajutor celor loviţi de dezastru, oferindu-le pături şi corturi. De asemenea, şi fabricile de pâine din zonele afectate de seism au redeschis centrele, ca să facă mâncare pentru echipele de salvare şi pentru localnici, potrivit Antena 3.

Mai multe ţări, printre care şi Israelul şi-au oferit sprijinul autorităţilor turce. Relaţiile dinte cele două state sunt reci de anul trecut, atunci când un comando israelian a ucis nouă cetăţeni turci în urma raidului pe o navă care transporta ajutoare în Gaya. Premierul turc a refuzat ajutorul israelian, motivând că situaţia este sub control.

Deşi provincia Van este o zonă turistică apreciată, nu există informaţii despre români afectaţi de cutremurul din estul Turciei.

Potrivit corepondentului Antena 3, Petre Nechita, ajuns la faţa locului, în Van este un dezastru. Aici s-au înregistrat sute de morţi şi mai mult de zece clădiri s-au prăbuşit. Majoritatea construcţiilor au fisuri, dar au rămas în picioare.

Guvernul turc a mobilizat şi armata. În plus, foarte mulţi poliţişti sunt prezenţi la intersecţiile importante, fiind pregătiţi să mobilizeze traficul în cazul în care va fi nevoie.

Foarte mulţi salvatori - medici, paramedici, pompieri sunt pe teren şi caută supravieţuitori printre dărâmături.

Sute de oameni au murit şi zeci de clădiri au fost distruse în urma seismului cu magnitudinea de 7,2 care a lovit Turcia. Epicentrul a fost localizat la 19 kilometri nord-est de localitatea turcă Van, din estul ţării. Au urmat peste 20 de replici, cea mai puternică dintre ele având magnitudinea de 6,1.

Institutul american de geofizică (USGS) a estimat la 7,2 magnitudinea de moment a cutremurului produs duminică, fiind cel mai violent înregistrat în Turcia în ultimii ani.

Specialiştii în seismologie spun că seismul din Turcia nu prevesteşte un eventual cutremur în zona României.
 




×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close