Antena 3 CNN Externe Un nume uriaș al medicinei a încetat din viață

Un nume uriaș al medicinei a încetat din viață

Un nume uriaș al medicinei a încetat din viață
Sursa foto: Foto: captura YouTube
16 Iun 2017   •   17:09

Profesorul francez Christian Cabrol, unul dintre pionierii grefelor cardiace, a murit vineri la Paris la vârsta de 91 de ani, a anunţat pentru AFP unul dintre foştii lui colaboratori, Iradj Gandjbakhch. 

Profesorul Cabrol a realizat prima grefă cardiacă din Europa în aprilie 1969, la patru luni după operaţia istorică reuşită în premieră mondială de Christiaan Barnard în Cape Town. Chirurgul francez a murit în spitalul parizian Pitie-Salpetriere, unde realizase acea premieră europeană. 

Pacientul de atunci avea vârsta de 66 de ani şi a supravieţuit doar 53 de ore, însă pentru profesorul Cabrol, drumul spre salvarea pacienţilor prin intermediul unui transplant cardiac fusese deja deschis. 

În 1982, a realizat primul transplant cardio-pulmonar din Franţa şi a "recidivat" în 1986 cu primul transplat al unei inimi temporare, denumită "Jarvik 7", concepută pentru a fi utilizată pe post de substitut cardiac, în aşteptarea unei grefe. 

În paralel cu activităţile sale medicale, Christian Cabrol a avut şi o carieră în politică, simpatizând doctrina de dreapta. Membru al RPR şi apoi al UMP, a fost ales consilier la Paris pentru prima dată în 1989. A fost reales în 1995 şi apoi, din nou, în 2001. 

Deputat european din 1994 până în 1999, chirurgul francez a ocupat şi funcţia de adjunct al primarului din Paris Jean Tiberi între 1995 şi 2001. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: medic
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close