Antena 3 CNN Externe Ungaria va renunţa la obiecţia față de aderarea Bulgariei la Schengen

Ungaria va renunţa la obiecţia față de aderarea Bulgariei la Schengen

Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, după ce Parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea taxei suplimentare pe transporturile de gaz rusesc, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Ungaria va renunţa la obiecţia față de aderarea Bulgariei la Schengen
Sursa foto: Facebook/ Peter Szijjarto
de Mia Lungu    |    20 Dec 2023   •   09:56

Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa era de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.

"Dacă Ungaria îşi respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat", a declarat premierul Nikolai Denkov apoi, într-un interviu televizat.

"Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri (luni) parlamentul bulgar a eliminat această lege", a declarat Peter Szijjarto, marți, potrivit Reuters.

El a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri, aşa cum era de aşteptat, în periodicul legislativ al Parlamentului, Ungaria va renunţa la obiecţia sa şi va cere Comisiei Europene să oprească o procedură de infringement pe care Budapesta a iniţiat-o.

Bulgaria a introdus o nouă taxă de tranzit pentru gazul rusesc, de 10 euro pe MWh, în luna octombrie a acestui an, atrăgându-şi critici puternice din partea Ungariei, al cărei ministru de externe a calificat acţiunea drept "ostilă".

Iniţial, măsura era destinată să "reducă profiturile Gazprom", dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată.
 

×
Subiecte în articol: aderare Schengen Bulgaria Ungaria obiecție
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close