Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană înscrie Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste

Uniunea Europeană înscrie Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste

Uniunea Europeană înscrie Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste
de M.T.    |    22 Iul 2013   •   13:53

Miniştrii de externe din statele Uniunii Europene au ajuns luni la un acord în cadrul Consiliului de Afaceri Externe (CAE) al UE să înscrie aripa armată a mişcării libaneze Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste, au declarat surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Agerpres.

„S-a ajuns la un acord pentru introducerea Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste”, a declarat un diplomat european.

Miniştrii de externe reuniţi la Bruxelles şi-au exprimat însă dorinţa de „a continua dialogul” cu toate partidele politice libaneze, printre care şi Hezbollah, care joacă un rol de prim plan.

Marea Britanie a încercat, încă din luna mai, să convingă celelalte ţări din UE să introducă Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste, citând mai multe dovezi care arătau implicarea mişcării libaneze în atentatul de la Burgas de anul trecut.

Pentru luarea unei astfel de decizii este nevoie de un vot unanim.

Până în prezent, UE a rezistat presiunilor de la Washington şi din Israel privind introducerea Hezbollah pe această listă, argumentând că un asemenea pas ar putea alimenta instabilitatea din Liban, acolo unde grupul este parte a guvernului, şi ar putea creşte tensiunile din Orientul Mijlociu.

Sancţiunea nu va afecta însă aripa politică a Hezbollah, care este „o componentă eşenţială a societăţii libaneze”.

Hezbollah a negat în mai multe rânduri implicarea în atacul de la Burgas, în urma căruia au murit cinci israelieni.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close