Antena 3 CNN Externe Unul dintre cei mai influenți oameni ai planetei, avertisment pentru întreaga lume

Unul dintre cei mai influenți oameni ai planetei, avertisment pentru întreaga lume

Unul dintre cei mai influenți oameni ai planetei, avertisment pentru întreaga lume
03 Ian 2017   •   18:06

Fostul secretar american de stat, Henry Kissinger, vede în venirea lui Donald Trump la Casa Albă o 'oportunitate extraordinară' şi consideră că se întrunesc condiţiile pentru ca anul acesta să aducă evenimente semnificative pe scena internaţională, scrie ziarul spaniol ABC în ediţia sa electronică. 

Conform acestei publicaţii, una dintre imaginile cele mai elocvente ale anului 2016 este cea a lui Henry Kissinger venind în clădirea zgârie-nori din Manhattan, unde se află actuala reşedinţă a viitorului preşedinte al SUA. Deşi a ajuns la vârsta de 93 de ani, acest veteran al diplomaţiei americane este în continuare luat în seamă. 

Într-un interviu acordat postului CBS, Henry Kissinger a admis că iniţial a crezut că intrarea lui Donald Trump în competiţia internă a Partidului Republican pentru preşedinţia SUA era doar un 'fenomen tranzitoriu'. Dar ulterior şi-a dat seama de modul abil prin care acesta din urmă a reuşit 'să analizeze situaţia SUA, să dezvolte o strategie, să o promoveze înfruntând leadership-ul propriului partid şi să se impună'. 'Acum provocarea sa va fi să dea dovadă de aceeaşi abilitate în contextul internaţional', a indicat fostul secretar de stat. 

Conform analizei lui Kissinger, există premisele ca anul acesta să se producă schimbări notabile pe scena internaţională, ca urmare a unei noi abordări în politica externă americană în cadrul căreia Donald Trump va îndrăzni să aducă în discuţie chestiuni evitate până în prezent. 

În acord cu pragmatismului lui Trump, Kissinger insistă asupra necesităţii asigurării stabilităţii pe plan mondial şi a promovării intereselor naţionale ale statelor, în detrimentul conceptelor idealiste care fac trimitere la idei ce invocă democraţia sau drepturile omului. Totuşi, Kissinger dezaprobă poziţiile lui Trump prin care acesta din urmă amplifică tensiunile cu China. 

Ca o evaluare globală, fostul secretar american de stat consideră că în prezent trăim într-o lume 'tot mai ostilă şi periculoasă', aflată într-un echilibru precar şi fără 'reguli comune, ci doar cu legea celui mai puternic', el făcând referire în acest context la cazul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) sau la atacurile cibernetice devenite tot mai frecvente şi mai sofisticate. În opinia lui Kissinger, trăim un moment al istoriei când 'haosul ameninţă din toate părţile din cauza unei interdependente fără precedent'.

×
Subiecte în articol: avertisment
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close