Antena 3 CNN Externe UPDATE. Obama a convocat echipa de securitate naţională pe tema situaţiei din Siria

UPDATE. Obama a convocat echipa de securitate naţională pe tema situaţiei din Siria

UPDATE. Obama a convocat echipa de securitate naţională pe tema situaţiei din Siria
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    24 Aug 2013   •   22:45
UPDATE: Preşedintele SUA, Barack Obama, a convocat sâmbătă echipa de securitate naţională, pentru a discuta despre reacţia faţă de atacul cu arme chimice produs pe 21 august la Damasc, a anunţat Casa Albă.

"Avem o gamă de opţiuni şi vom acţiona în conformitate cu interesele naţionale ale SUA şi cu evaluarea pe care o avem pentru a avansa în obiectivele pe care le avem în Siria", a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

---------

UPDATE: 
Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a confirmat sâmbătă opoziţia faţă de o intervenţie militară în Siria, în pofida acuzaţiilor recente de utilizare a armelor chimice de către forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, informează agenţia EFE.
 
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat sâmbătă că executivul respinge "calea unei soluţii militare" în această ţară din Orientul Mijlociu şi mizează pe soluţionarea politică. 
 
"Noi nu credem că aceasta se poate rezolva militar, din afară, ci doar prin găsirea unei soluţii politice în Siria", a explicat purtătorul de cuvânt. 
 
De asemenea, relatează EFE, cancelarul german a salutat sâmbătă disponibilitatea Rusiei ca o comisie internaţională independentă să ancheteze pe teren ultimul atac cu arme chimice al trupelor loiale lui Assad, care este posibil să se fi soldat cu moartea a o mie de persoane, potrivit rebelilor care luptă contra guvernului.


-----------

UPDATE: 
Iranul, principalul aliat regional al Siriei, a avertizat Statele Unite contra oricărei intervenţii militare în Siria, a transmis sâmbătă agenţia Isna, conform AFP.
 
"Nu există nicio autorizaţie internaţională pentru o intervenţie militară în Siria. Noi punem în gardă contra oricărei acţiuni sau declaraţii care nu ar face decât să creeze mai multe tensiuni în regiune. Sper că responsabilii de la Casa Albă vor da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu intra într-un astfel de vacarm periculos", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi. 

-----------

Toate informaţiile arată că regimul sirian a comis un atac cu arme chimice, zilele trecute, la Damasc, afirmă ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, aflat în vizită în Cisiordania.
"Toate informaţiile de care dispunem arată că la Damasc a fost comis un atac cu arme chimice şi că la originea acestuia este regimul Bashar Al-Assad", a continuat Fabius, deşi Statele Unite şi ONU au comunicat că deocamdată nu se poate spune cu certitudine dacă în Siria a avut loc un atac cu arme chimice.

"Informaţiile pe care le avem demonstrează că masacrul chimic a fost atât de grav încât nu putem rămâne pasivi, ci trebuie să avem o reacţie puternică", a spus el, conform AFP.
 
Marea Britanie este de aceeaşi părere
 
Ministrul britanic de externe William Hague a declarat vineri, într-o alocuţiune televizată, că potrivit Londrei, bombardamentele lansate miercuri în apropiere de Damasc sunt 'un atac chimic al regimului Assad', relatează AFP.
 
"Credem că este vorba de un atac chimic al regimului Assad de mare amploare, dar dorim ca Naţiunile Unite să poată stabili acest lucru", a declarat şeful diplomaţiei britanice, într-o alocuţiune televizată difuzată pe Sky News şi BBC. 

 
"Singura explicaţie posibilă a ceea ce am putut să vedem este că este vorba de un atac chimic", a afirmat responsabilul britanic, adăugând că "nu există altă explicaţie plauzibilă pentru un număr de victime atât de mare într-o zonă atât de mică". 
 
SUA şi Rusia încă nu s-au pronunţat dar Pentagonul a început pregătirile pentru o intervenţie militară
 
Pentagonul a început să se pregătească pentru eventualitatea în care preşedintele Barack Obama va ordona o intervenţie militară în Siria, dacă se vor confirma acuzaţiile că regimul de la Damasc a folosit armele chimice, a declarat vineri Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, citat de agenţiile Reuters şi AFP.
 
"Departamentului Apărării îi revine responsabilitatea de a-i asigura preşedintelui opţiunile pentru orice eventualitate, iar acest lucru impune poziţionarea forţelor şi a echipamentelor astfel încât să fim pregătiţi pentru mai multe opţiuni, indiferent pe care dintre acestea o va alege preşedintele", a afirmat Hagel în faţa ziariştilor la bordul avionului în drum spre Malaezia. 

Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice la Damasc. "O unitate a armatei siriene a fost încercuită în zona Jobar din Damasc, iar teroriştii au utilizat arme chimice", anunţă Televiziunea de stat siriană, subordonată regimului. "Numeroşi militari se numără printre persoanele care s-au asfixiat în cartierul Jobar", situat la periferia capitalei siriene, precizează postul public de televiziune.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu peste 1.000 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc.
 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close