Antena 3 CNN Externe Viktor Orban spune că în Ucraina nu e niciun război: "Ar trebui să ne bucurăm!" | Premierul ungar a acceptat să se întâlnească cu Zelenski

Viktor Orban spune că în Ucraina nu e niciun război: "Ar trebui să ne bucurăm!" | Premierul ungar a acceptat să se întâlnească cu Zelenski

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a preluat integral mesajul propagandei președintelui rus Vladimir Putin.

Viktor Orban spune că în Ucraina nu e niciun război: "Ar trebui să ne bucurăm!" | Premierul ungar a acceptat să se întâlnească cu Zelenski
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Dec 2023   •   09:07

Prim-ministrul de la Budapesta a spus că nu este niciun război în Ucraina şi că Rusia desfăşoară acolo o operaţiune militară specială.

Orban, etichetat de mai multă vreme de presa internațională drept cal troian al Rusiei în Uniunea Europeană, este singurul lider de pe continent care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia din Ucraina.

La conferința de presă anuală ținută joi la Budapesta, șeful guvernului ungar a insistat că invazia rusă nu este un război.

Viktor Orban: "Ar trebui să ne bucurăm că Rusia nu a declarat război!"

"Nu a existat nicio declarație de război între cele două țări. Când Rusia declară război, atunci va fi război. Ar trebui să ne bucurăm că nu a fost declarat război, pentru că atunci ar fi fost decretată o mobilizare generală în Rusia. Nu doresc acest lucru nimănui", a spus el.

Orban a descris invazia ca fiind o "operațiune militară", preluând formularea consacrată de propaganda Kremlinului.

Liderul de la Budapesta a reconfirmat că se opune ajutorului de 50 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană vrea să îl acorde Ucrainei.

"Sprijinirea Ucrainei este un lucru rațional. Și este subiectul unei discuții legitime. Dar nu credem că este o propunere rațională ca acest sprijin să fie acordat prin împrumuturi comune și nici ca acesta să fie plătit din bugetul existent al Uniunii Europene. Cu toate acestea, consider că este adecvat și legitim ca liderii europeni să se întâlnească și să discute dacă Ucraina ar trebui să fie sprijinită, dacă doresc să o sprijine și câți bani pot oferi. Doar să nu ne spargem bugetele comune și să nu ne îndatorăm față de alții", a menționat el.

Viktor Orban spune că acceptat să se întâlnească cu Volodimir Zelenski

Pe de altă parte. Orban precizează că a acceptat invitația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o întâlnire bilaterală.

"Volodimir Zelenski a spus că ar trebui să negociem, iar eu i-am spus că îi stau la dispoziție. Trebuie doar să clarificăm o întrebare: despre ce? El a spus că ar trebui să discutăm despre relațiile bilaterale. I-am spus că și eu sunt disponibil pentru relații bilaterale. Cei doi miniștri de externe ar trebui să pregătească discuțiile și asta este ceea ce se va întâmpla.

Apoi (Zelenski) a spus că ar dori să discute și despre apartenența lor la Uniunea Europeană. La care i-am răspuns că mai întâi prim-miniștrii europeni ar trebui să stabilească între ei ce vor, iar apoi ar avea sens să negocieze cu Ucraina. Ne aflăm încă în prima fază", a concluzionat Viktor Orban.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close