Antena 3 CNN Externe Zircon, racheta hipersonică cu care rușii au lovit Kievul, poate duce la țintă o încărcătură nucleară de peste 10 ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima | Doar 12 secunde să te aperi, dacă ești pe mare

Zircon, racheta hipersonică cu care rușii au lovit Kievul, poate duce la țintă o încărcătură nucleară de peste 10 ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima | Doar 12 secunde să te aperi, dacă ești pe mare

Rusia ar fi folosit pentru prima dată în războiul din Ucraina racheta sa hipersonică Zircon, mult-lăudată de președinte Vladimir Putin.

Zircon, racheta hipersonică cu care rușii au lovit Kievul, poate duce la țintă o încărcătură nucleară de peste 10 ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima | Doar 12 secunde să te aperi, dacă ești pe mare
Sursa foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2024   •   16:20

Institutul de Cercetare și Expertiză Criminalistică din Kiev a comunicat că a identificat resturi ale acestei arme în urma unui atac desfășurat în data de 7 februarie asupra capitalei ucrainene.

Racheta a căzut într-un cartier din Kiev iar resturile sale au avariat rețeaua de cabluri subterane.

Atacul cu Zircon ar fi fost lansat din Crimeea ocupată, potrivit ucrainenilor.

Rușii au testat Zircon din 2017 și până în februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazia în Ucraina

3M22 Zircon (SS-N-33 în nomenclatorul NATO) este o rachetă de croazieră hipersonică având capacitatea de a livra la țintă încărcături clasice sau termonucleare.

Este produsă în Rusia pentru Marina militară a acestei țări și a fost concepută pentru a fi lansată de pe fregate și submarine.

În aprilie 2017, presa rusă de stat a relatat că Zircon a atins o viteză de Mach 8 (9.800 km/h sau 2,7 km/s) în timpul unui zbor de test.

La 20 februarie 2019, președintele rus Vladimir Putin a declarat că racheta poate accelera până la Mach 9 și poate distruge atât ținte maritime, cât și terestre, pe o rază de 1.000 km.

La începutul lunii ianuarie 2020, Zircon a fost testată pentru prima dată de pe fregata Amiral Gorșkov în Marea Barents și a lovit cu succes o țintă terestră în Uralii de Nord, la o distanță de peste 500 km.

Potrivit informațiilor din surse deschise, Zircon a mai fost testată în decembrie 2021 și februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina.

La aproape un an de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a anunțat recepția unui lot de rachete Zircon pe fregata Amiral Gorșhkov.

În galeria foto următoare, imagini de la lansarea unei rachete Zircon de pe fregata Amiral Gorșkov în octombrie 2020

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce se știe despre 3M22 Zircon

Potrivit specialiștilor, 3M22 Zircon este o rachetă de croazieră hipersonică având capabilități de manevră, dotată cu aripi.

Este accelerată la viteze supersonice de o treaptă de motoare cu combustibil solid.

Apoi, sarcina accelerării este preluată de un motor cu combustibil lichid, de tip scramjet (motor cu reacție în care arderea are loc în flux de aer supersonic, n.r.). 

Plasat în a doua treaptă a rachetei, motorul scramjet este responsabil de accelerarea acestui vehicul până la viteze hipersonice.

Raza de acțiune este estimată la 135-270 mile marine (250-500 km) la altitudini mici și până la 400 de mile marine (740 km) pe o traiectorie semibalistică.

Raza medie de acțiune este de aproximativ 400 - 450 km.

Viteza mare atinsă de Zircon îi conferă în mod potențial caracteristici mai bune de penetrare a țintei decât rachetele de croazieră subsonice mai ușoare, precum Tomahawk, de fabricație americană.

Fiind de două ori mai grea și de aproape unsprezece ori mai rapidă decât Tomahawk, Zircon are o energie cinetică la sosire de peste 242 de ori mai mare decât cea a unei rachete Tomahawk, valoarea respectivă fiind estimată la echivalentul detonării a 2,15 tone de TNT.

O navă atacată cu Zircon ar avea doar 12 secunde să se apere

Presupusa viteză maximă Mach 9 însemna că nu poate fi interceptată de sistemele de apărare antirachetă existente, iar precizia sa o face potențial letală pentru ținte mari, cum ar fi portavioanele.

Zborul la viteze hipersonice duce la următorul fenomen: presiunea aerului din "fața" rachetei formează un nor de plasmă în timp ce aceasta se deplasează.

Norul absoarbe undele radio și face acest vector practic invizibil pentru sistemele radar în timpul fazei hipersonice a zborului.

Chiar dacă încetinește la Mach 5 - Mach 6 în faza terminală a zborului, asta lasă unei nave de război luate la țină doar 12 secunde să reacționeze și să încerce să distrugă racheta Zircon.

3M22 transmite informații în timpul zborului și poate fi controlată telecomandat, dacă este necesar. Încărcătura de luptă este între 300 și 400 de kilograme. Capacitatea distructivă estimată a unei încărcături termonucleare de greutate echivalentă este mai mare de 200 de kilotone.

Spre comparație, bomba atomică lansată asupra Hiroșimei la 6 august 1945 a avut o putere distructivă echivalentă cu 15 - 20 de kilotone de explozibil convențional.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close