Antena 3 CNN International News Al treilea război mondial va fi cibernetic și va implica participarea Chinei

Al treilea război mondial va fi cibernetic și va implica participarea Chinei

Mesajul propagandei chineze pentru Taiwan este "pregătiți-vă de război". Un mesaj întărit de președintele Chinei, XI Jinping la ceremoniile de celebrare a 100 de ani de când există Partidul Comunist Chinez, notează CNN.

Al treilea război mondial va fi cibernetic și va implica participarea Chinei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Iul 2021   •   12:17

Liderul de la Beijing a spus că țara sa va 'zdrobi' orice tentativă a Taiwanului de a-și dobândi oficial independența.

Un avertisment care nu poate fi ignorat, în contextul ascensiunii chineze în domeniile militar și spațial.

Ministru taiwanez de externe: China s-a angajat într-un război psihologic

Într-un recent incident, 28 de avioane militare chineze au intrat în Zona de Identificare a apărării din Taiwan.

Incursiunea a fost catalogată drept cea mai amplă de acest fel înregistrată vreodată.

Iar ministrul de externe de la Taipei, John Wu, a spus într-un interviu pentru CNN că Beijingul poartă deja un război psihologic.

"Vor să modeleze conștiința oamenilor după ideea că Taiwanul este un loc foarte periculos și că nu se poate lipsi de China", spune ministrul.

Insula Kinmen, situată la 200 de kilometri de Taipei și la 10 kilometri de China continentală a experimentat deja conflictul armat.

În 1949, în timpul războiului civil chinez, forțele naționaliste refugiate în Taiwan au respins aici ofensiva soldaților comuniști, oprind invadarea insulei principale.

Artileria chineză a continuat să tragă spre Kinmen de-a lungul deceniilor iar istoricii locali spun că jumătate de milion de obuze au căzut în insulă între 1958 și 1978.

Obiectivul războiului informațional: haos și neîncredere

Însă mijloacele militare clasice nu sunt singurele la care Beijingul a apelat și continuă să apeleze.

Războiul informațional, amplificat în ultimii ani prin intermediul rețelelor sociale, este continuu și nu i se întrevede sfârșitul

"Principalul scop al dezinformărilor este să creeze haos și neîncredere. La fel (procedează China) în SUA, în Australia, Canada și Europa", spune Puma Shen, profesor de criminologie la Universitatea din Taipei.

China respinge acuzațiile Taiwan-ului, spunând că sunt "produse ale imaginației".

Însă războiul informațional are și o parte mai brutală, care trece de mediul rețelelor sociale.

Guvernul de la Taipei susține că se confruntă cu milioane de atacuri informatice

Guvernul taiwanez spune că instituțiile sale înfruntă 20 de milioane de atacuri cibernetice în fiecare lună. Sunt vizate calculatoarele sistemului de apărare, instituțiile financiare, comunicațiile, infrastructura critică.

"În domeniul securității informațiilor, al Treilea Război mondial se va purta pe internet", spune Allen Own, fondatorul companiei DevCore, care confirmă că, într-o astfel de perspectivă, toate facilitățile pe care se bazează viața omului modern ar urma să fie oprite instantaneu.

Experți în securitate tind să considere că atacurile cibernetice sunt mai periculoase decât amenințarea războiului nuclear, pentru că "se întâmplă în fiecare zi".

CPC, compania taiwaneză de gaze, a fost ținta unui atac malware care duce cu gândul la o altă agresiune informatică, asupra magistralei Colonial Pipeline din SUA și care a fost atribuită Rusiei de serviciile americane de informații.

Președinta din Taiwan, Tsai Ing-Wen a numit atacurile cibernetice asupra insulei drept o problemă de siguranță națională.

Demersurile CNN de a obține un comentariu de la oficialitățile chineze pe acest subiect nu au primit răspuns.

×
Subiecte în articol: al treilea razboi mondial
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close