Antena 3 CNN International News Securitatea nucleară a centralei Zaporojia a fost compromisă, avertizează șeful agenției de specialitate a ONU

Securitatea nucleară a centralei Zaporojia a fost compromisă, avertizează șeful agenției de specialitate a ONU

La centrala nucleară ucraineană Zaporojia, aflată sub controlul rușilor, există un risc clar și actual pentru siguranța, securitatea și protecția acestei facilități.

Securitatea nucleară a centralei Zaporojia a fost compromisă, avertizează șeful agenției de specialitate a ONU
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2022   •   17:07

Avertismentul vine de la Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite.

Oficialul s-a adresat Consiliului guvernatorilor AIEA, arătând că face demersuri pentru a stabili, organiza și conduce o misiune internațională sub patronajul Agenției sale, în scopul desfășurării de lucrări esențiale de siguranță, securitate și protecție la uzina nucleară.

Centrala Zaporojia se află din luna martie sub controlul forțelor ruse.

Șeful AIEA: "Șapte din cinci piloni indispensabili ai securității nucleare au fost compromiși la Zaporojia"

"Mi-am exprimat în mod repetat îngrijorarea profundă cu privire la condițiile de muncă extrem de stresante și solicitante în care conducerea și personalul ucrainean operează centrala.

Situația de la Zaporojia nu numai că a stârnit preocupări umanitare serioase și presante, dar reprezintă și un risc clar și actual pentru siguranța, securitatea și protecția centralei nucleare.

Partea ucraineană și-a exprimat  îngrijorarea cu privire la întreruperile lanțului de aprovizionare cu piese de schimb către centrală. Acest lucru înseamnă că în prezent cel puțin cinci dintre cei șapte piloni indispensabili ai siguranței și securității nucleare au fost compromiși la fața locului.

Autoritatea de reglementare ucraineană ne-a informat că a pierdut controlul asupra materialului nuclear al centralei, care face obiectul Acordului de garanții dintre Ucraina și AIEA", a menționat Rafael Grossi

"Necesitatea urgentă ca noi să fim acolo este clară pentru toată lumea", a concluzionat șeful Agenției ONU.

Rușii au lansat o rachetă care a survolat o centrală nucleară ucraineană

Armata rusă a lansat, duminică, o rachetă de croazieră care a trecut "la un nivel critic" pe deasupra unei centrale nucleare din sudul Ucrainei, a anunțat Energoatom, autoritatea de stat în domeniul nuclear de la Kiev, citată de presa internațională.

"Rusia a comis un alt act de terorism nuclear: la ora 5:30 a.m., o rachetă de croazieră rusă, similară rachetelor Kalibr, a zburat foarte jos deasupra centralei nucleare din Ucraina de Sud. Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în cursul dimineții dimineață", a precizat Energoatom.

Potrivit autorității ucrainene, forțele ruse "încă nu înțeleg că un mic fragment de rachetă care poate lovi o unitate de putere aflată în funcțiune riscă să provoace o catastrofă nucleară".

×
Subiecte în articol: Zaporojia Rafael Grossi AIEA
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close