Antena 3 CNN Externe George Clooney a fost arestat în SUA, alături de tatăl său

George Clooney a fost arestat în SUA, alături de tatăl său

George Clooney a fost arestat în SUA, alături de tatăl său
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
16 Mar 2012   •   17:26
UPDATE 21:30 - George Clooney şi tatăl său au fost eliberaţi din custodia poliţiei. Actorul a fost nevoit să plătească o cauţiune de 100 dolari.

George Clooney şi tatăl său au fost arestaţi în faţa ambasadei Sudanului din capitala SUA, Washington. Actorul anunţase de mai multe zile că va manifesta faţă de blocada ajutoarelor umanitare impuse de guvernul ţării nord africane și față de criza umanitară din zona de graniță dintre Sudan și Sudanul de Sud.

În ciuda avertismentelor, vedeta de la Hollywood nu a renunţat la protest şi, alături de tatăl său, Martin Luther King al 3 lea şi alţi activişti, a fost reţinut de poliţia din Washington. Toţi au fost acuzat că au încălcat teritoriul Sudanului.

Purtătorul de cuvânt al Serviciilor Secrete, George Oglivie, a declarat pentru BBC: ”George Clooney a fost arestat pentru că a depășit o linie de restricție a poliției la ambasada Sudanului și va fi dus la secția metropolitană”

Potrivit BBC, Clooney este un activ militant pentru ţara africană, acesta făcând călătorii dese în Sudan.

Tatăl lui George Clooney discută cu poliţiştii



Clooney nu regretă arestarea

Publicistul lui Clooney, Stan Rosenfield, a declarat pentru TMZ: ”Protestau față de violențele comise de guvernul Sudanului asupra propriului popor, asupra bărbaților, femeilor și copiilor nevinovați. Cereau să li se permită să trimită ajutoare umanitare în țară, înainte să se transforme în cea mai mare criză umanitară din lume”.

Conform surselor TMZ, George Clooney nu regretă faptul că este arestat, pentru că acest gest va pune în centrul atenției criza din Sudan.

Clooney a filmat recent un documentar scurt despre situația din Sudan, pe care l-a pus pe EnoughProject.com. 



Clooney a vorbit cu Obama și în Senatul american despre problema Sudan

Arestarea lui Clooney vine la o zi după ce acesta s-a întâlnit cu președintele Barack Obama la Casa Albă pentru a discuta situația din Sudan.

Actorul a călătorit în secret recent peste graniță la Munții Nuba din Sudan, unde grupul din care făcea parte a fost martor la un atac cu rachete.

El le-a spus celor din Comisia de Relații Externe a Senatului american că ceea ce se întâmplă în regiune este similar cu violențele din Darfur. Conform estimărilor ONU, aproape 300.000 de oameni au murit și peste 2,7 milioane au fugit de când a început conflictul din Darfur, în 2003.

Președintele Sudanului, ”cel mai mare criminal de război al secolului”
Conform lui Clooney, președintele Barack Obama va pune presiune pe omologul său chinez Hu Jintao, când se vor întâlni la Seul în această lună. Clooney s-a întâlnit cu Obama la două zile după ce a revenit dintr-o vizită clandestină în regiunea montană South Kordofan, care se confruntă cu foametea din cauza bombardărilor din partea forţelor guvernamentale care au distrus producţia agricolă.

Actorul spune că pentru China poate fi o oportunitate economică, ea confruntându-se cu dureri economice din cauza întreruperilor cu alimentarea cu petrol, cauzate de conflictul dintre Sudan şi Sudanul de Sud. "China, care îşi ia 6% din petrolul importat din Sudan, se vede brusc afectată. Este un moment în care putem apela la China, nu la nivel umanitar... este o oportunitate de a lucra la nivel înalt în favoarea intereselor lor economice. Preşedintele va avea o întâlnire cu preşedintele Hu peste două săptămâni şi a spus că va vorbi cu el inclusiv despre această problemă", le-a mărturisit Clooney reporterilor după întâlnirea de la Casa Albă.

Sudanul de Sud a devenit stat independent în iulie, după două decenii de război. Dar un nou conflict a erupt la scurt timp în South Kordofan, oficialii din Khartoum luptându-se acum cu insurgenţii care erau nu demult aliaţi cu foştii rebeli care conduc acum Sudanul de Sud.

Miercuri, Statele Unite au cerut Sudanului să permită trimiterea ajutoarelor umanitare în zonă pentru a evita un dezastru umanitar, iar Clooney a acuzat guvernul de la Khartoum de crime de război. Actorul din "Ocean's Eleven" a spus că a văzut sute de oameni alergând pe dealuri şi ascunzându-se în peşteri din cauza omniprezentelor avioane Antonov, din care forţele sudaneze aruncă manual şi la întâmplare bombe periculoase. "Preşedintele Omar al-Bashir şi ajutoarele lui dovedesc faptul că sunt cei mai mari criminali de război ai secolului, de departe", a declarat Clooney.



×
Subiecte în articol: actor protest ambasada
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close