Antena 3 CNN Actualitate Media Un nou fişier misterios, publicat pe site-ul Wikileaks

Un nou fişier misterios, publicat pe site-ul Wikileaks

Un nou fişier misterios, publicat pe site-ul Wikileaks
Sursa foto: Foto: Wikileaks
05 Aug 2010   •   19:23

Wikileaks, un site care a devenit cunoscut după ce a dezvăluit documente secrete referitoare la războiul din Afganistan, a publicat acum un fişier misterios de 1,4 GB, intitulat ?insurance? (asigurare). Fişierul este criptat cu AES-256 (Advanced Encryption Standard, un sistem puternic de codare utilizat de agenţii guvernamentale americane), prin urmare conţinutul său este necunoscut. Însă a fost postat joi pe pagina ?Jurnalului de Război din Afganistan?, relatează www.theregister.co.uk.

Click aici pentru a accesa fişierul insurance

Noul fişier a condus deja la speculaţii conform cărora Wikileaks va publica parola care decriptează documentul dacă Statele Unite vor lua măsuri împotriva lui Julian Assange, sau a altora care se ocupă de acest site.

Fişierul criptat este mult mai mare decât precedentul care conţinea perste 90.000 de rapoarte publicate, iar Assange a declarat deja că Wikileaks va publica restul documentelor, după ce vor fi ?filtrate? de de voluntari. Cele 15.000 de fişiere care nu au fost publicate stau deja la baza unui articol din Sunday Times cu privire la operaţiuni ale forţelor speciale britanice.

Dezvăluiri şocante legate de ororile războiului din Afganistan

Primele documente postate de Wikileaks au făcut publice dezvăluiri şocante, legate de ororile războiului din Afganistan. Site-ul specializat în anchete a intrat în posesia unor documente secrete, care aparţin armatei americane şi care arată negru pe alb că armata americană se face vinovată de numeroase incidente în care şi-au pierdut viaţa oameni nevinovaţi.

Este vorba despre cea mai mare scurgere de astfel de informaţii din istoria armatei SUA. Casa Albă a condamnat apariţia în presă a documentelor confidenţiale, într-un moment în care mulţi cred că războiul din Afganistan este sortit eşecului.

Informaţiile obţinute de site-ul Wikileaks, care detaliază operaţiunile militare din ultimii şase ani, vorbesc despre sute de civili ucişi în incidente păstrate până acum secrete, despre numărul în creştere al atacurilor talibanilor şi despre temerile comandanţilor NATO legate de susţinerea primită de insurgenţi din partea Pakistanului şi Iranului.

Au apărut şi informaţii despre raidurile aeriene în care şi-au pierdut viaţa civili, despre erori militare care au costat vieţile civililor nevinovaţi, despre modul în care lideri talibani au fost executaţi sau încarceraţi fără a avea dreptul la un proces, dar şi dovezi potrivit cărora talibanii au intrat în posesia unor rachete sol aer.

Toate acestea informaţii au fost ţinute ascunse de armata americană. De altfel, potrivit jurnaliştilor de la The New York Times, Der Spiegel şi The Guardian, care au intrat în posesia informaţiilor, tabloul războiului din Afganistan, aşa cum reiese din paginile documentelor secrete, prezintă o realitate diferită de ceea ce lasă să se întrevadă oficialii americani şi cei ai NATO.

Publicarea acestor documente a venit într-un moment în care din ce în ce mai multe voci sunt convinse de eşecul forţelor de coaliţie şi, implicit, a noii strategii pentru Afganistan creionate de adminsitraţia Obama.

Casa Albă a criticat publicareaa documentelor confidenţiale şi a menţionat că dezvăluirea acestor informaţii reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale. Mai mult, Casa Albă a subliniat că respectivele date se referă la perioada ianuarie 2004 decembrie 2009, vizând astfel strategia de luptă a fostei administraţii.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: wikileaks documente secrete
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close