Antena 3 CNN Life Mierea românească, cel mai scăzut preț din Europa - Cât a ajuns să coste un borcan

Mierea românească, cel mai scăzut preț din Europa - Cât a ajuns să coste un borcan

După încă un an dramatic pentru apicultorii români cu o producție redusă la mai bine de jumătate, față de o perioadă normală, aceștia riscă acum să rămână și fără ajutorul acordat de la bugetul de stat.

Mierea românească, cel mai scăzut preț din Europa - Cât a ajuns să coste un borcan
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Botez    |    16 Iul 2021   •   15:14

Numărul apicultorilor din țara noastră s-a înjumătățit în ultimii 5 ani, afacerea fiind una nerentabilă, iar prețurile de vânzare a mierii românești este cel mai scăzut din Europa. 

În piețele din Oradea, mierea se vinde cu preturi de la 25 de lei în cazul mierii de rapiță și până la 40 de lei când vine vorba de mierea de salcâm. 

În țările din Europa prețurile ajung la 20-25 euro pentru un borcan de miere. Mierea românească ajunge în proporție de 60% în afara țării, atât în Europa cât și în China, având cel mai scăzut preț de pe piața europeană.

După o vreme capricioasă care a dus la reducerea substanțială a cantității de miere obținută, apicultorii riscă să rămână fără ajutorul din partea statului.

Dacă anul trecut au primit cate 25 de lei pentru fiecare stup, în acest an s-ar putea ca banii de la buget să nu mai ajungă la apicultori.

Cantitatea redusă de miere polifloră și de salcâm sau tei va duce inevitabil la majorarea prețurilor, care au și crescut deja la export cu 6 lei pe kilogram.

Apicultorii români spun că de ceva vreme încoace nu sunt deloc ajutați de statul român, chiar dacă există programe naționale, acestea sunt practic imposibil de accesat.

2021 la fel de prost pentru apicultori ca și 2020

După ce anul trecut a fost unul compromis din punct de vedere a producției de miere, acest an se anunță la fel de prost. Cel mai greu vom găsi mierea de răpiță și de salcâm, unde producția a fost compromisă în proporție de 70%.

Când rapița a fost înflorită temperaturile au fost foarte scăzute, iar când a fost vremea polenizării florilor tei, a plouat foarte mult. În cazul salcâmului, vorbim despre o producție de doar 30% și asta datorită înghețului.

Pe lângă vremea capricioasă, un alt pericol pentru albine sunt substanțele chimice aplicate pe semințele cerealelor sau pe pomii fructiferi. 

Pentru a le salva, apicultorii sunt nevoiți să se mute periodic cu stupii, iar Dan, apicultor în județul Bihor, a ajuns cu cei 150 de stupi chiar la frontiera cu Ungaria, de unde albinele zboară spre culturile din țara vecină pentru a poleniza culturile netratate chimic.
 

×
Subiecte în articol: miere albine productie scazuta pret mic
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close