Antena 3 CNN Life S-a descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, unde a fost îngropată și Veronica Micle: În morminte s-au găsit cruciulițe de lemn, monede şi un document

S-a descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, unde a fost îngropată și Veronica Micle: În morminte s-au găsit cruciulițe de lemn, monede şi un document

Arheologii Complexului Muzeal Naţional Neamţ au descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, situat lângă Biserica "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul", odată cu săpăturile la fundaţie pentru reabilitarea monumentului istoric.

S-a descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, unde a fost îngropată și Veronica Micle: În morminte s-au găsit cruciulițe de lemn, monede şi un document
Sursa foto: Vasile Diaconu
de Mia Lungu    |    01 Iun 2021   •   13:52

La biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” se impuneau intervenții la fundații, pentru conservarea monumentului istoric. Astfel că a fost necesară și o săpătură arheologică preventivă. Cu acest prilej, a fost descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec.

Săpăturile arheologice de la Mănăstirea Văratec au permis dezvelirea a peste 70 de morminte, care fac parte din primul cimitir al ansamblului monahal.

Arheologul Vasile Diaconu a declarat pentru Agerpres, că cimitirul a funcţionat de la finele secolului al XVIII-lea până aproape de sfârşitul secolului al XIX-lea. Cea mai cunoscută mărturie este chiar mormântul Veronicăi Micle.

Printre descoperiri s-a aflat și o sticluță care avea în interior un document de hârtie

"A fost o cercetare arheologică foarte interesantă şi care a oferit descoperiri deosebite. Chiar de la prima suprafaţă investigată am avut bucuria să descoperim un recipient de sticlă, etanş, care avea în interior un document de hârtie. Respectiva sticluţă a fost aşezată la baza fundaţiei bisericii, cel mai probabil în momentul construirii edificiului, în anul 1844.

Din zona cercetată avem şi câteva monede, care urmează să fie restaurate şi care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele. Pe lângă acestea, cele două cruciuliţe de lemn reprezintă descoperiri foarte rare, incluse în categoria obiectelor de cult şi care vor îmbogăţi patrimoniul muzeal", a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul ştiinţific al cercetărilor arheologice.

"Este cunoscut faptul că în mediul monahal, în trecut, alături de defuncţi se punea o cărămidă pe care era trecut numele persoanei şi anul decesului. Astfel de cărămizi au fost descoperite în aproape jumătate din complexele funerare de la Văratec şi oferă indicii importante despre identitatea celor înmormântaţi.

O coroborare a numelor cu informaţiile care s-ar putea găsi în arhiva mănăstirii ar aduce elemente clare pentru identificarea respectivilor membri ai clerului monahal", a mai explicat Vasile Diaconu.

Două cruciulițe de lemn din secolul XIX salvate și restaurate

,,Una dintre surprizele săpăturilor de la Văratec o constituie tocmai descoperirea a două cruciulițe de lemn, în două morminte diferite. Când mi-a fost semnalată prima piesă de către colegul Stigleț Ionuț am știut că suntem în fața unei situații dificile, care presupunea salvarea imediată a cruciuliței.

La puțin timp am avut noroc și am găsit și a doua piesă, iar atunci i-am contactat pe colegii de la Laboratorul Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei Suceava, care ne-au dat primele indicații despre modul de prelevare și conservarea primară”, a declarat arheologul Vasile Diaconu.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close