Antena 3 CNN Meteo Cod roșu de viscol și ninsoare în România. Comandamentele de iarnă, convocate de premier

Cod roșu de viscol și ninsoare în România. Comandamentele de iarnă, convocate de premier

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod roșu de viscol și ninsoare valabile duminică dimineața în sud-estul țării. Mai multe drumuri județene au fost închise.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Noi 2023   •   08:09

Meteorologii anunță viscol puternic cu rafale ale vântului de peste 95 - 100 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită și vizibilitate redusă spre zero.

Vreme rea este în județul Brăila în localitățile Ianca, Însurăței, Șuțești, Ulmu, Movila Miresii, Dudești, Măxineni, Victoria, Traian, Cireșu, Mircea Vodă, Bărăganul, Zăvoaia, Galbenu, Jirlău, Salcia Tudor, Ciocile, Bordei Verde, Roșiori, Surdila-Găiseanca, Vișani, Gradiștea, Râmnicelu, Gemenele, Surdila-Greci, Scorțaru Nou, Racoviță și Făurei, în județul Ialomiţa la Slobozia, Țăndărei, Amara, Grivița, Scânteia, Munteni-Buzău, Căzănești, Săveni, Ciochina, Reviga, Perieți, Mihail Kogălniceanu, Traian, Miloșești, Gheorghe Doja, Ograda, Gheorghe Lazăr, Cocora, Ciulnița, Sudiți, Andrășești, Bucu, Movila, Balaciu, Platonești, Cosâmbești, Valea Ciorii, Mărculești, Albești, Colelia, Sărățeni, Buești, în județul Buzău la Pogoanele, Săgeata, Padina, Rușețu, Balta Albă, Luciu, C.a. Rosetti, Scutelnici, Cilibia, Vâlcelele, Largu, Robeasca și județul Călăraşi la Dragalina, Dor Mărunt, Perișoru, Ștefan cel Mare și Dragoș Vodă.

Meteorologii avertizează că treptat precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare și că va fi viscol puternic.

Citeşte şi: Peste 13.000 de angajați MAI, pregătiți să intervină în zonele în care ninge

Sunt vizate zona de litoral a județului Constanta în care se află localitățile Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albești, Pecineaga, Istria, Săcele, Costinești și Mangalia.

În județul Tulcea este cod roșu în Delta Dunării, la Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti, Maliuc și Pardina, dar și pe litoral la
Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti și Sfântu Gheorghe.

Avertizările cod roșu sunt valabile până la ora 10.00

Autoritățile au închis drumurile județene din Constanța și șosele importante din Brăila, inclusiv noul pod peste Dunăre. De asemenea, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunță că duminică dimineața pe autostrăzile A2 București-Constanța și A4 Ovidiu-Agigea, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ninsoare viscolită, fiind depusă zăpadă pe carosabil.

Se acționează cu material antiderapant, au precizat autoritățile.

Comandamentele de iarnă, convocate de premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor măsuri astfel încât autoritățile să fie pregătite să intervină indiferent de starea vremii.

Șeful Guvernului a cerut convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor, în cursul zilei de duminică, pentru a pregăti măsuri de intervenție dacă situația o va impune având în vedere avertizările meteorologice primite de la specialiști.

"Ne asigurăm că indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de utilizarea infrastructurii de transport și de aprovizionarea cu energie pentru cetățeni, spitale, școli, obiective sociale. Autoritățile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situația o cere, pentru sprijinirea populației afectate și a comunităților locale.

Ministerul Afacerilor Interne va fi permanent în legătură cu prefecturile pentru a se asigura că la nivel local există capacitatea de intervenție rapidă", a declarat Marcel Ciolacu.

Comandamentele de iarnă vor fi convocate duminică la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Energiei.

Codul roşu de viscol a fost prelungit de meteorologii ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungi codul roşu de viscol. Astfel, avertizarea meteo este valabilă până la ora 16.00. 

Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90...100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero.

Zone vizate: județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close