Antena 3 CNN Politică Antonescu: Îi transmit domnului Ponta să îl accepte pe Klaus Iohannis vicepremier acum sau îl va accepta ca premier mai târziu

Antonescu: Îi transmit domnului Ponta să îl accepte pe Klaus Iohannis vicepremier acum sau îl va accepta ca premier mai târziu

Antonescu: Îi transmit domnului Ponta să îl accepte pe Klaus Iohannis vicepremier acum sau îl va accepta ca premier mai târziu
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Feb 2014   •   10:07
Preşedintele PNL Crin Antonescu ridică mult miza războiului din USL. Klaus Iohannis poate fi mai mult de vicepremier şi asta înseamnă clar că orice s-ar întâmpla liberalii vor să părăsească guvernarea. El susţine în cadrul unei emisiuni televizate că, "mai devreme sau mai târziu Klaus Iohannis va ajunge premier, iar Ponta poate să se menţină la putere cel mult până în toamnă”.
 
Întrebat dacă îl vede ca viitor premier pe Klaus Iohannis, Crin Antonescu a ţinut să îi transmită un “mesaj foarte simplu” lui Victor Ponta.
 
“Nu numai că-l văd, dar uite aşa, din emisiunea asta de aici, îi şi transmit domnului Ponta un mesaj foarte simplu: să accepte ceea ce e dreptul nostru şi ceea ce-i spre binele domniei sale, să-l aibă pe dl Klaus Iohannis vicepremier decât, mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis să devină premier. Evident, în locul domniei sale. Pentru că domnul Ponta face acum o alegere nu pentru o săptămână, pentru două, pentru trei. Domnul Ponta poate cel mult să se menţină la putere până în toamnă – în cel mai bun caz pentru domnia sa – dar în condiţiile în care a rupt USL, n-are cum să mai imagineze că poate rămâne premier după toamnă, decât cu un preşedinte pe care-l pune domnia sa”, i-a transmis Antonescu lui Ponta, conform stiripesurse.ro.
 
Motivele ruperii USL
 
Primul motiv invocate de Crin Antonescu în pentru eventuala rupere a USL îl constituie faptul că cei din PSD nu au respectat înţelegerea privind candidatul la prezidenţiale.
 
“Am avut o înţelegere pentru susţinerea unui candidat comun la preşedinţie, în persoana mea. PSD a ajuns în situaţia în care nu mai are timp să se prefacă, ci ca atare trebuie să acţioneze, nu doreşte, nu îşi permite, nu vrea să ţină acest angajament politic. PSD, domnul Ponta, grupurile din jurul său de un an de zile cel puţin dau semne şi acţionează cu hotărâre, concret împotriva angajamentului de a susţine un candidat comun în persoana mea”, a fost punctual de vedere exprimat de Antonescu.
 
Un al doilea angajament pe care liberalii îl consideră încălcat de PSD este reprezentat de angajamentul asupra justiţiei.
 
“Am avut angajamentul şi viziunea asupra justiţiei, de a avea o justiţie independentă, în sensul a ceea ce era de scos de sub influenţa politică a lui Traian Băsescu, clară, cum a fost în aceşti ani, dar nu de a o duce sub influenţa altora. Iată iar o divergenţă majoră”, a spus Antonescu.
 
Cea de-a treia cauză a ruperii relaţiilor în USL îl constituie programul economic. Antonescu îşi acuză miniştrii, dar şi pe premierul Ponta că nu au acţionat cu viteza dorită de liberali.
 
“Am avut câteva puncte clare de program economic, în legătură cu care noi am considerat şi considerăm că trebuie să ne grăbim, domnii Ponta, cei din PSD, fără a le respinge consideră că trebuie să le mai amâne sau să nu le abordeze cu prioritatea cu care credem noi că trebuie să le abordeze. Am vorbit de o diferenţă de priorităţi, de o diferenţă de viteză”, a punctate Antonescu diferenţele între liberali şi pesedişti asupra programului economic.
 
El a admis că şi miniştrii liberali au fost de acord cu politica premierului Ponta.
 
“Sunt măsuri care au fost întârziate, sunt măsuri care ar trebui luate mai repede. Sunt măsuri care trebuiau negociate mai rapid şi apăsat inclusiv cu FMI. În această privinţă nu fac un atac la domnul Victor Ponta, care a discutat,  principalul său coleg în negocierile cu FMI a fost ministrul Finanţelor care este un liberal”, a declarant Antonescu.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close