Antena 3 CNN Politică Băsescu: USL a ratat aderarea la Schengen. Ne trebuie un guvern competent

Băsescu: USL a ratat aderarea la Schengen. Ne trebuie un guvern competent

Băsescu: USL a ratat aderarea la Schengen. Ne trebuie un guvern competent
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    08 Mai 2013   •   20:05

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că USL a ratat intrarea României în Spaţiul Schengen şi a apreciat că ne trebuie un guvern competent, care să creeze locuri de muncă şi creştere economică. Acestea sunt ideile principale ale unui interviu pe care şeful statului l-a acordat site-ului Calea europeana.ro.

Traian Băsescu a afirmat că USL este de vină pentru amânarea aderării noastre la Schengen şi spune că România are şanse să se integreze printr-o decizie a Consiliului JAI din decembrie anul acesta. 

"Trebuie subliniat că România îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderare şi, dacă nu ar fi fost lovitura de stat parlamentară din vara anului trecut, cu certitudine, la Consiliul JAI din octombrie 2012, se stabilea intrarea noastră în spaţiul Schengen. N-a fost să fie şi la noi nimeni nu pare a se simţi responsabil pentru acest lucru. Ba dimpotrivă, responsabilii de amânarea intrării României în Schengen par acum a susţine că au scos ţara din izolare", a declarat şeful statului.

Vorbind despre austeritate, preşedintele a spus că avem nevoie de un guvern competent, după ce, recent, şeful statului lăuda actualul Executiv.

"În cazul României suntem la stadiul la care echilibrele macroeconomice au fost restabilite, ceea ce ne-ar trebui ar fi un guvern competent care să genereze creştere economică durabilă şi locuri de muncă. Banii europeni ne stau la dispoziţie. Ne trebuie doar competenţă şi corectitudine ca să-i utilizăm", a apreciat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte avantajele aderării la UE, şeful statului a spus că, de la 1 ianuarie 2014, nu vor mai exista restricţii pentru cetăţenii români în niciuna din ţările membre UE.

Totodată, încrederea în Uniunea Europeană pare să fi scăzut, după ce organismul nu şi-a respectat cuvântul. "
UE nu a livrat ce a promis – locuri de muncă, reluarea creşterii economice. Este nevoie de sinceritate în comunicarea cu cetăţenii", a apreciat Traian Băsescu.

Liderul de la Palatul
 Cotroceni mai spune că este greşită o neasumare de termen în ce priveşte adoptarea euro.

"În ceea ce priveşte termenul de aderare la euro, eu cred că va trebui să fie menţionat ferm în documentele noastre oficiale, iar optim nu poate fi decât anul 2017. (...) Este greşită o neasumare de termenl", arată Traian Băsescu.

Vorbind despre nou-înfiinţata
 Mişcare Populară, preşedintele a spus că aceasta va trebui să-şi creeze un partid de centru – dreapta. "Dacă va avea succes, fundaţia va trebui să-şi creeze şi un vehicul de punere în aplicare a soluţiilor, iar acest vehicul nu poate fi decât un partid de centru-dreapta aşezat pe filiale distribuite pe tot teritoriul ţării", recoamndă Traian Băsescu.








×
Parteneri
Românii care luptă în Ucraina au trecut granița în Rusia
x close