Antena 3 CNN Politică Campania lui Băsescu din 2009, anchetată de procurori. Dosarul, disjuns din "Microsoft". Cocoş: Blaga şi Udrea ştiau de şpaga din Microsoft

Campania lui Băsescu din 2009, anchetată de procurori. Dosarul, disjuns din "Microsoft". Cocoş: Blaga şi Udrea ştiau de şpaga din Microsoft

Campania lui Băsescu din 2009, anchetată de procurori. Dosarul, disjuns din "Microsoft". Cocoş: Blaga şi Udrea ştiau de şpaga din Microsoft
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    24 Mar 2015   •   15:23

Dosarul Microsoft loveşte direct în fostul preşedinte Traian Băsescu. Finanţarea campaniei pentru prezidenţialele din 2009 este cercetată în trei noi cauze, disjunse din Microsoft.

 
Una se bazează pe faptele sesizate de omul de afaceri Zsolt Irsza în legătură cu finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009. Irsza a fost martor în dosarul Trofeul calităţii, care a dus la condamnarea fostului premier Adrian Năstase, dar apare şi în dosarul Elenei Udrea, în legătură cu milioanele de scrisori pe care PDL le-a trimis în campania electorală în numele lui Traian Băsescu. 
 
Procurorii au disjuns, de asemenea, şi cauza ce priveşte denunţul făcut de Gabriel Sandu şi vorbesc, pentru prima oară, despre existenţa unor facturi ca probe pentru cheltuirea frauduloasă a banilor în campania din 2009. 
 
Dezvăluirile apar exact în timp ce fostul preşedinte este la audieri, la Parchetul General, în dosarul în care este acuzat de şantaj de senatoarea PSD Gabriela Firea.
 
Un al treilea dosar în care va fi verificată cheltuirea banilor în campania lui Traian Băsescu din 2009 priveşte un denunţ făcut de Gheorghe Ştefan, zis Pinalti.

Bani negri pentru PDL

În referatul de trimitere în judecată al celor patru inculpaţi din dosarul Microsoft, procurorii spun:
 
"Cu privire la infracţiunea de spălarea de bani faţă de inculpatul Gheorghe Ştefan se va dispune disjungerea cauzei pentru a fi verificată apărarea acestuia cu privire la faptul că beneficiarul real al unor sume de bani este Partidul Democrat Liberal şi pentru a se stabili cirvuitul financiar al acestor sume de bani până la beneficiarul final".
 
"De asemenea, se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de spălare de bani. Din declaraţiile inculpatului Sandu Gabriel şi documentele depuse de acesta (facturi ce atestă achiziţionarea prin societăţile controlate de materiale electorale aferente campaniilor PDL din perioada 2008-2009), rezultă că beneficiarul final al sumei de bani primită de la martorii denunţători este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani pâna la beneficiarii finali şi implicarea acestora în savârşirea faptelor, se impune continuarea urmăririi penale".

Sursa: referatul procurorilor

×
Subiecte în articol: Campanie Dorin Cocos
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close