Antena 3 CNN Politică Emil Boc şi-a dat demisia. "Nu mă agăţ de putere. Trebuie să lăsăm locul unui Guvern nou"

Emil Boc şi-a dat demisia. "Nu mă agăţ de putere. Trebuie să lăsăm locul unui Guvern nou"

Emil Boc şi-a dat demisia. "Nu mă agăţ de putere. Trebuie să lăsăm locul unui Guvern nou"
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Feb 2012   •   09:54

Emil Boc nu mai este premier. Odată cu demisia sa, pleacă tot ceilalţi foşti membri ai Guvernului. Imediat după depunerea demisiei, premierul Emil Boc a mers la Cotroceni. A stat aproximativ 40 de minute în discuţie cu preşedintele. Între timp, Traian Băsescu a amânat consultările cu partidele parlamentare. Cei din Coaliţie şi partidele din opoziţie vor fi chemate mai târziu în cursul zilei de astăzi.

Update 14.42 - USL va propune la consultările de la Cotroceni organizarea de alegeri anticipate în următoarele 60 de zile.

UPDATE 13.40 - Reprezentanţii PDL au declarat luni că partidul va susţine desemnarea unui premier tehnocrat.

UPDATE 13.20 - Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, informează, printr-un comunicat de presă, că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a-şi asuma funcţia de prim-ministru interimar.

UPDATE: 13.00 - Preşedintele Traian Băsescu a trimis luni o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.

UPDATE: 12.00 - Actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost desemnat de Băsescu premier interimar.


Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului.  Anunţul a fost făcut în debutul şedinţei de Guvern.

"Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine, contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării", a spus Boc.

Mai multe surse politice susţin că Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor, ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc.

VEZI CINE AR PUTEA FI URMĂTORUL PREMIER AL ROMÂNIEI



Acestea sunt principalele declaraţii ale premierului:

-Încă de săptămâna trecută, precizam că Guvernul trebuie să treacă într-o altă fază. Este momentul unor decizii politice importante

- Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului

- Am depus mandatul pentru că nu mă agăţ de putere

- Pentru mine contează mai puţin că mai rămân pe acest scaun cateva luni in plus, dar pentru ţară este foarte important să avem stabilitate economică

- Am luat decizii extrem de grele de pe acest scaun

- Măsurile au fost luate cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit

- Fac apel la clasa politică să treacă cât mai repede un nou Guvern

-Vreau să mulţumesc tuturor miniştrilor

- Vreau să mulţumesc preşedintelui României pentru parteneriatul corect pe care l-am avut

- Vreau să le mulţumesc românilor pentru că au fost cei care au salvat România de la colapsul economic

-Sunt dintre dumneavostră, mă întorc către dumneavoastră.

VEZI REACŢIA LUI VICTOR PONTA, DUPĂ ANUNŢUL DEMISIEI

THEODOR STOLOJAN DESPRE DEMISIA PREMIERULUI




Coaliţia a luat notă de intenţia premierului Emil Boc de a demisiona, anunţă sursele Antena 3. Guvernul s-a reunit în şedinţă, în jurul orei 10.15.

PDL ar putea anunţa oricând remaniarea cabinetului Boc, a declarat duminică seară ministrul Turismului.

Elena Udrea spune că, deşi subiectul se discută de luni de zile în partid,  nu a fost momentul să se facă vreun anunţ oficial, cât timp au fost în ţară organismele financiare internaţionale care evaluau România.

Cei mai mulţi democrat-liberali doresc plecarea urgentă a lui Emil Boc din postul de premier şi susţin inclusiv înlăturarea acestuia din fruntea partidului.



Cariera lui Boc, mereu în umbra lui Băsescu

Fostul premier Emil Boc a avut până în prezent o carieră politică zbuciumată. A fost, pe rând, deputat, primar, preşedinte de partid şi premier, însă mereu în umbra lui Traian Băsescu.

Emil Boc a fost deputat PDL, primar de Cluj, preşedinte al democrat-liberalilor şi premier, fiind primul şef de Guvern demis în urma aprobării unei moţiuni de cenzură.

Un moment spectaculos în apariţiile publice ale lui Emil Boc a fost celebra căzătură în direct, în cadrul unei emisiuni televizate moderate de Andrei Gheorghe, în anul 2003.

Boc a fost primar al Clujului din 2004, când, răspunzând chemării partidului, a câştigat alegerile în faţa lui Gheorghe Funar.

La finele anului 2008, Boc a răspuns din nou chemării partidului şi s-a înhămat la sarcina de a fi premier. Boc nu a fost prima opţiune pentru funcţia de premier, el fiind nominalizat abia după ce Theodor Stolojan a renunţat la funcţie.

Ca premier, Emil Boc a supravieţuit în faţa a zece moţiuni de cenzură, inclusiv uneia adoptate de Parlament înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009, informează Mediafax.





×
Subiecte în articol: Emil Boc premier guvern coalitie anca boagiu
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close