Antena 3 CNN Politică Ministrul Justiţiei: Un tribunal comercial ar putea fi înfiinţat din toamnă la Bucureşti

Ministrul Justiţiei: Un tribunal comercial ar putea fi înfiinţat din toamnă la Bucureşti

Ministrul Justiţiei: Un tribunal comercial ar putea fi înfiinţat din toamnă la Bucureşti
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Mai 2013   •   14:26
Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, că are un acord de principiu din partea premierului pentru înfiinţarea, din această toamnă, a unui tribunal comercial la Bucureşti, pentru cea mai mare parte a litigiilor din mediul de afaceri, conform Mediafax.
Întrebat despre termenele lungi în procesele comerciale şi lipsa de specializare a judecătorilor care judecă astfel de cauze, ministrul Robert Cazanciuc a spus că se poartă în prezent discuţii pentru "a găsi acele proceduri care să contribuie la o justiţie pentru economie".
"Cred că în momentul de faţă justiţia are o datorie faţă de economie. Are o datorie să pună la punct un instrument care înseamnă termene scurte, care înseamnă practică unitară, care înseamnă tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru că identificând foarte clar un mecanism de soluţionare a unei contestaţii poţi să dai încredere mediului de afaceri", a declarat Robert Cazanciuc, precizând că în aceste tribunale comerciale ar urma să lucreze "judecători specializaţi care să înţeleagă foarte bine ce este un mecanism de afaceri".
Menţionând că Tribunalul Bucureşti soluţionează în prezent o treime din litigiile comerciale ale ţării şi că, la această instanţă, pe litigii comerciale sau de muncă se dau deja termene în 2014 şi chiar 2015, Cazanciuc a anunţat că a discutat deja cu premierul Victor Ponta privind înfiinţarea unui tribunal comercial în Capitală şi că are un acord de principiu din partea acestuia.
Cazanciuc a mai precizat că a discutat deja şi cu conducerea Tribunalului Bucureşti, care ar urma să contribuie la înfiinţarea instanţei specializate cu "un necesar pentru partea administrativă - săli de judecată, infrastructură". 
Ministrul Justiţiei a mai spus că se ia în calcul şi delegarea unor judecători de la alte instanţe cu mai puţine dosare, pentru funcţionarea acestui tribunal.
El a mai precizat că la viitorul tribunal comercial din Bucureşti ar urma să fie judecate cea mai mare parte a litigiilor legate de mediul de afaceri, de către oameni specializaţi.
Întrebat de câte tribunale comerciale ar fi nevoie, ministrul Cazanciuc a spus că astfel de instanţe vor apărea cu siguranţă şi în alte mari oraşe ale ţării cu dezvoltare economică, precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi, dar nu a dat vreun termen pentru crearea acestora.
 

×
Subiecte în articol: Capitală
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close