Antena 3 CNN Politică Ponta, despre comasarea muzeelor: Nu desfiinţam Antipa, ci extindeam spaţiul şi aveam bani UE. Am renunţat din cauza scandalului

Ponta, despre comasarea muzeelor: Nu desfiinţam Antipa, ci extindeam spaţiul şi aveam bani UE. Am renunţat din cauza scandalului

Ponta, despre comasarea muzeelor: Nu desfiinţam Antipa, ci extindeam spaţiul şi aveam bani UE. Am renunţat din cauza scandalului
de M.Z.    |    19 Dec 2013   •   09:51
Premierul Ponta a declarat că intenţia legată de Muzeul Antipa a fost crearea cadrului legal care să permită extinderea activităţii pe spaţii ale Muzeului Ţăranului şi atrageri de fonduri UE prin Ministerul Mediului, precizând însă că a renunţat la idee pentru a evita noi neînţelegeri şi scandaluri.
 
El a susţinut că i-a explicat acest plan şi preşedintelui Traian Băsescu, care a înţeles avantajele pentru dezvoltarea Muzeului Antipa.
 
"M-a întrebat că de ce nu am spus aşa de la început. Eu l-am întrebat de ce se apucă să comenteze, fără să mă întrebe pentru a înţelege exact despre ce e vorba", a spus Ponta la România TV, potrivit Mediafax.
 
Premierul a explicat că nu era vorba despre desfiinţarea Muzeului Antipa, ci de mai mult spaţiu pentru desfăşurarea activităţii şi posibilitatea de a beneficia de fonduri comunitare prin intermediul Ministerului Mediului, dar că a renunţat la această idee pentru a nu genera noi neînţelegeri şi scandaluri politice.
 
Ponta a mai adăugat că, probabil, după ce disputele politice vor înceta, directorii celor două muzee se vor întâlni şi vor discuta mai bine această variantă.
 
Potrivit unei scrisori deschise adresate, marţi, de directorul Muzeului Ţăranului Român din Capitală, Virgil Niţulescu, premierului Victor Ponta, există un proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi imobilul care adăposteşte Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa". 
 
Potrivit acestui proiect de Hotărâre de Guvern, Muzeul Ţăranului ar urma să fie comasat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", pierzându-şi personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădire şi expoziţia permanentă ar urma să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, noului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român, premierul Victor Ponta replicând: "Comasaţi-le!".

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti a fost redeschis în septembrie 2011, după ce fusese închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009.
 
Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu a avut loc în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria, pe 24 mai 1908. Directorul Muzeului "Grigore Antipa" este Dumitru Murariu.
 
Muzeul Ţăranului Român din Capitală a fost înfiinţat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, potrivit site-ului instituţiei. În anul 1996, muzeul a primit trofeul EMYA - European Museum of the Year Award.
 
Din mai 2010, Muzeul Ţăranului Român este condus de Virgil Niţulescu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM).
 
Pe de altă parte, în primăvara anului 1936, a luat fiinţă Muzeul Satului Românesc, creaţie a Şcolii Sociologice Române, înfiinţată şi condusă de profesorul Dimitrie Gusti. Directorul Muzeului Satului "Dimitrie Gusti" este Paulina Popoiu.

Citiţi şi Ştirbu, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: Nu sunt de acord
 

 

×
Subiecte în articol: muzeu Victor Ponta Muzeul Satului
Parteneri
Schimbări majore la școlile de șoferi!
x close