Antena 3 CNN Politică Ponta: USL invită PDL la negocieri. Orice măsură poate fi discutată

Ponta: USL invită PDL la negocieri. Orice măsură poate fi discutată

Ponta: USL invită PDL la negocieri. Orice măsură poate fi discutată
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    19 Aug 2013   •   18:08

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este dispus să discute cu PDL despre propunerile economice pe care le-a lansat public fostul partid de guvernare.

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a anunţat că democrat-liberalii vor depune la Parlament o iniţiativă legislativă pentru relaxarea fiscală. PDL vrea cota unică de 12%, reducerea contribuţiilor sociale sau majorarea salariului minim pe economie de la 800 la 1.000 de lei. Premierul spune că toate acestea pot fi discutate.

Premierul Victor Ponta a spus că a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de PDL, el arătând că PDL nu a luat în calcul, însă, şi impactul bugetar al acestora şi că trebuie să spună dacă vrea să taie din nou pensii şi salarii sau vrea creşterea taxelor şi impozitelor.

"Există însă problema impactului bugetar. Practic, bugetul porneşte cu o lipsă de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiţi fie din tăierea unor cheltuieli - nu vreau fiu polemic, pot fi tăiate din nou salariile şi pensiile cu 25%, dacă asta doreşte PDL, eu mă îndoiesc, probabil că ar trebui să o spună; dacă nu - creşterea taxelor şi impozitelor. Nu am aflat, dacă vom avea o întâlnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevăzute în programul PDL pentru a fi crescute. A treia variantă nu există. Când ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsă în buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe şi impozite", a spus Ponta.

El a arătat că, din calculele făcute de Ministerul Finanţelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS şi creşterea salariului minim presupun un deficit de încasări la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea CAS şi 535 milioane de lei deficit cauzat de creşterea salariului minim, fonduri care, adunate, însumenază 12 miliarde de euro.

Ponta a spus că USL încurajează dialogul cu opoziţia, în special pe teme economice, fiind dispusă să aibă întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.

El şi-a manifestat convingerea că propunerile economice avansate de PDL au fost făcute cu toată serioazitatea.

"Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat şi la angajator şi creşterea salariului minim la o mie de lei - sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Dacă există, dincolo de enunţul lor, măsuri concrete pe care oricine din opoziţie le susţine, suntem dispuşi să ne întâlnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea dacă sunt fundamentate şi dacă pot fi aplicate", a mai spus Ponta.








×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close