Antena 3 CNN Politică UPDATE. Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei pentru Roşia Montană

UPDATE. Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei pentru Roşia Montană

UPDATE. Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei pentru Roşia Montană
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Sep 2013   •   18:25
Parlamentul a aprobat, marţi, constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană.
 
 
Update 18.20 - Parlamentarii au aprobat, marţi, în şedinţa de plen comun, cu 311 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 15 abţineri, înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează inclusiv proiectul Roşia Montană.
 
Parlamentarii au stabilit ca această comisie specială parlamentară să aibă 21 de membri, din care 8 să aparţină PSD, 5 - PNL, câte 2 - PDL, PPDD şi UDMR şi câte un loc pentru PC şi minorităţi naţionale.
 
Această comisie urmează să aibă un preşedinte aparţinând PSD, trei vicepreşedinţi aparţinând PNL, PDL, PPDD şi un secretar aparţinând PC.
 
Grupurile parlamentare au nominalizat persoanele care să facă parte din această comisie, cu excepţia PDL care a precizat că nu vor avea reprezentanţi, locurile lor urmând să rămână libere.
 
Potrivit Mediafax, din Comisie fac parte 8 parlamentari PSD - Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă şi Darius Vâlcov. De asemenea, cinci parlamentari PNL fac parte din Comisie: Andrei Gerea, Gigel Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu şi Petru Ehegartner.
 
PPDD este reprezentat de Haralambie Vochiţoiu şi de Tudor Ciuhodaru, UDMR - de Attila Korodi şi Alexandru Vegh. Minorităţile naţionale sunt reprezentate de Oana Manolescu, iar PC de Ioan Moldovan.
 
PDL a refuzat să-şi nominalize parlamentari pentru cele două locuri care îi reveneau în Comisie.

Update 17.16 - Preşedintelele Comisiei speciale privind proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană va fi senatorul PSD Darius Vâlcov, şi nu Iulian Iancu, aşa cum se auzise iniţial.

Update 17.00
- Parlamentarii PDL au părăsit, marţi, şedinţa plenului reunit, după ce le-a fost respinsă propunerea de a fi scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei speciale parlamentare privind Roşia Montană.
 
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus că PDL doreşte retragerea acestui punct de pe ordinea de zi, deoarece o astfel de comisie "excede" prevederile regulamentare.
 
La vot, solicitarea PDL a fost susţinută de doar 53 de parlamentari, în timp ce 320 au fost împotrivă, iar 18 s-au abţinut.
 
Toader a arătat că PDL nu va participa nici la dezbaterea constituirii acestei comisii speciale privind proiectul Roşia Montană şi nici nu va avea membri în această comisie.
 
La discutarea subiectului privind constituirea comisiei speciale, parlamentarii PDL au părăsit sala de plen a Parlamentului.
______________________________________

Ştirea iniţială 16.10

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, marţi, constituirea Comisiei speciale privind proiectul de lege care reglementează inclusiv exploatarea de la Roşia Montană, a anunţat senatorul PSD Cristian Dumitrescu, potrivit Mediafax.
 
Decizia a fost luată cu 21 de membri, hotărârea finală urmând să fie luată în plen.
 
Propunerea de înfiinţare a Comisiei speciale privind Roşia Montană ar urma să fie aprobată marţi în plenul reunit.

Vicepreşedintele Senatului a precizat că acest for va fi constituit din 21 de membri, care vor fi propuşi pe algoritmul politic parlamentar. El a precizat că la nivelul Birourilor Reunite au fost două voturi împotriva propunerii de constituire a Comisiei speciale şi două abţineri.
 
Dumitrescu a menţionat că până la 1 octombrie se vor depune amendamente la Comisia specială privind Roşia Montană din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
 
El a mai menţionat că în 21 octombrie raportul Comisiei speciale urmează să intre în dezbaterea Senatului, iar până la 1 noiembrie să fie votat în plenul acestei Camere.
 
Vicepreşedintele Senatului a mai susţinut că actuala procedură parlamentară în cazul proiectului de lege privind Roşia Montană va fi suspendată până la redactarea raportului Comisiei speciale.
 
Dumitrescu a susţinut că este posibilă "deplasarea Comisiei" speciale la Roşia Montană, existând posibilitatea unor audieri.
 
Lucrările Comisiei speciale sunt publice, cu excepţia cazurilor în care, prin votul majorităţii membrilor acesteia, se decide altfel.
 
 
 

×
Subiecte în articol: Rosia Montana
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close