Antena 3 CNN Război în Israel "Pe bune? Asta mă întrebi tu, în primul rând?" | Președintele israelian Isaac Herzog, scos din fire de o întrebare a corespondentului CNN

"Pe bune? Asta mă întrebi tu, în primul rând?" | Președintele israelian Isaac Herzog, scos din fire de o întrebare a corespondentului CNN

Președintele israelian Isaac Herzog și-a pierdut cumpătul și s-a lansat într-un reproș susținut la adresa corespondentului CNN Becky Anderson, când aceasta l-a întrebat dacă țara sa respectă legile războiului, în urma atacului Hamas.

"Pe bune? Asta mă întrebi tu, în primul rând?" | Președintele israelian Isaac Herzog, scos din fire de o întrebare a corespondentului CNN
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    12 Oct 2023   •   14:25

"Sunt chiar dezamăgit că asta este ceea ce mă întrebați imediat. Nu ați văzut? Ați văzut, ați fost cu toții acolo. Deci, acum începem cu retorica despre crime de război, pe bune?"

"Israelul respectă dreptul internațional, operează conform dreptului internațional. Fiecare operațiune este asigurată, acoperită și revăzută din punct de vedere legal, cu tot respectul cuvenit", a continuat Herzog.

Acuzațiile de crime de război vin "total în afara contextului", a spus președintele israelian.

Israelul a fost acuzat că aplică pedepse colective palestinienilor, deoarece a lansat în Gaza bombardamente intense, care au ucis numeroși civili, în replică la atacul Hamas de sâmbătă.

Pedepsirea colectivă a unei populații este catalogată drept crimă de război.

Președintele israelian, iritat de o întrebare similară a unui jurnalist britanic: "Ce vrei să fac dacă tu ai o rachetă în bucătărie?"

Herzog a devenit, de asemenea, vizibil nervos când i s-a adresat o întrebare similară, în cadrul aceleiași conferință de presă.

Jurnalistul Matt Frei, de la postul britanic de televiziune Channel 4, l-a întrebat pe președintele israelian dacă Israelul îi consideră pe palestinienii obișnuiți din Gaza "răspunzători" pentru că nu au înlăturat gruparea Hamas.

"Cu tot respectul, dacă ai o rachetă în bucătăria ta nenorocită și vrei să tragi cu ea în mine, am voie să mă apăr? Aceasta este situația. Aceste rachete sunt acolo. Aceste rachete sunt lansate, butonul este apăsat, racheta zboară dintr-o bucătărie (și cade) asupra copiilor mei", a răspuns el.

Întrebat în continuare care este planul Israelului, președintele a răspuns: "Planul este că trebuie să ne asigurăm că Hamas nu va putea repeta acest lucru. Trebuie să ne apărăm. Avem tot dreptul să facem acest lucru. Și este timpul ca lumea să înțeleagă acest lucru!"

Guvernul israelian nu confirmă informațiile despre copii decapitați de Hamas

Guvernul israelian nu a confirmat acuzația potrivit căreia teroriștii Hamas au decapitat copii în timpul atacului surprinză de sâmbătă.

O declarație în acest sens a fost făcută de un oficial israelian pentru CNN. Declarația contrazice o afirmație anterioară, făcută de un reprezentant al premierului Benjamin Netanyahu.

"Au existat cazuri de militanți Hamas care au efectuat decapitări și alte atrocități de tip ISIS. Cu toate acestea, nu putem confirma dacă victimele au fost bărbați sau femei, soldați sau civili, adulți sau copii", a declarat oficialul citat de CNN. 

Afirmațiile explozive potrivit cărora copii israelieni ar fi fost decapitați în kibuțul Kfar Aza au apărut marți în presa de la Tel Aviv.

Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au descris ulterior scena din Kfar Aza drept un "masacru".

"Femei, copii de vârstă mică și bătrâni au fost măcelăriți cu brutalitate, într-un mod similar ISIS", a precizat IDF.

Miercuri, Tal Heinrich, o purtătoare de cuvânt a premierului Benjamin Netanyahu, a declarat că "bebeluși și copii mici au fost găsiți decapitați" în Kfar Aza.

×
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close