Antena 3 CNN Actualitate 45 de milioane de euro a plătit statul român pentru erorile judiciare ale magistraţilor

45 de milioane de euro a plătit statul român pentru erorile judiciare ale magistraţilor

45 de milioane de euro a plătit statul român pentru erorile judiciare ale magistraţilor
de S.T.    |    01 Oct 2014   •   08:58
Statul român a plătit 45 de milioane de euro, despăgubiri pentru erorile judiciare constatate şi sancţionate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cifrele sunt comunicate de Ministerul Finanţelor şi reprezintă cuantumul sumelor plătite de la bugetul de stat în urma condamnărilor României la CEDO, în perioada 1998-2014, adică aproape 200 de milioane de lei. 

Multe dintre deciziile CEDO vizează abuzurile procurorilor, dar şi decizii judecătoreşti bazate pe rechizitorii făcute fără respectarea procedurilor şi a drepturilor celor inculpaţi.

Deşi există un proiect de reviziure a Constituţiei, care prevede şi un amendament prin care statul ar putea acţiona pentru recuperarea prejudiciului cauzat de magistraţi, acesta nu s-a materializat.

Curtea Constituţională a respins proiectul, iar Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunţat deja şi consideră că răspunderea nelimitată şi automată a magistratului în toate cazurile de erori judiciare ar fi de natură să afecteze însăşi independenţa acestuia.

×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close