Antena 3 CNN Actualitate ANI contestă în justiţie mandatul lui Mircea Diaconu în Parlamentul European

ANI contestă în justiţie mandatul lui Mircea Diaconu în Parlamentul European

ANI contestă în justiţie mandatul lui Mircea Diaconu în Parlamentul European
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Iun 2014   •   15:03

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) contestă în justiţie calitatea lui Mircea Diaconu de membru al Partidului European. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, cere Curţiii de Apel Bucureşti să dispună "neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcţia de membru în Parlamentul European".

Acţiunea ANI a fost înregistrată la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a CAB în 11 iunie.
   
ANI l-a reclamat pe Diaconu, alături de Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central, după ce fostul senator, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a candidat la alegerile europarlamentare, câştigând un mandat.
   
Totodată, potrivit unor surse, ANI a trimis şi o sesizare la Parlamentul European, pentru Comisia de validare a candidaturilor, în care atrage atenţia asupra incompatibilităţii stabilite de instanţa supremă.
   
"Atunci când Autoritatea Electorală Permanentă a eliberat mandatele, a existat o plângere a ANI, cerându-le să nu îmi dea mandatul. La care Autoritatea a răspuns într-un fel. Ceea ce au făcut acum e o plângere în instanţă la faptul că Autoritatea Electorală Permanentă nu li s-a supus", a declarat Mircea Diaconu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Contactat şi de DC News, Diaconu a declarat că are datoria să nu se oprească pentru cei 7% dintre români care l-au votat.

Aici, reacţia purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ



Diaconu şi-a depus, în 26 martie, la BEC, dosarul de candidatură şi listele de susţinători pentru a intra în alegerile europarlamentare în calitate de candidat independent, după ce şi-a dat demisia din PNL.
   
ANI a trimis BEC, tot în 26 martie, o informare în care se arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European. BEC a respins candidatura lui Diaconu, care a contestat la Tribunalul Bucureşti decizia Biroului Electoral Central.
   
Tribunalul Capitalei a admis, în 5 aprilie, contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 9 aprilie, a menţinut decizia tribunalului, decizia fiind definitivă.
   
Astfel, Mircea Diaconu a putut candida, în mai, la europarlamentare şi a câştigat un mandat de europarlamentar.

×
Subiecte în articol: Mircea Diaconu ANI integritate
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close