Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, primele declaraţii după alegeri: Rezultatul este normal

Băsescu, primele declaraţii după alegeri: Rezultatul este normal

Băsescu, primele declaraţii după alegeri: Rezultatul este normal
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de S.T.    |    14 Dec 2012   •   14:07

Preşedintele Traian Băsescu a participat, vineri, la cea de-a doua sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European, de la Bruxelles.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui
:

-Consiliul European a avut trei teme principale: politica economică şi constatarea deciziei COFIN de miercuri cu privire la mecanismul de supraveghere bancară, politica de securitate şi apărarea cu accent pe industria de apărare, Siria.

-Câteva mesaje care se desprind din concluzii: trebuie consolidată Uniunea economică şi monetară. Liderii UE au stabilit că mergem înainte cu procesul de integrare a Uniunii.

-Un alt mesaj al concluziilor este legat de disciplina bugetară. Bugetele trebuie îndreptate spre investiţii, bugetele naţionale trebuie să aibă în vedere cheltuielile pentru creştere economică prin investiţii.

-S-a revenit asupra unui mesaj important care este legat de faptul că sunt state cum este România care au aplicat politici extrem de ferme în perioada 2010 – 2012 pentru restabilirea echilibrelor macro-economice. Aceste state pot fi în situaţia în care deşi se încadrează în parametri Pactului de stabilitate şi creştere, mă refer la deficit, va fi unul sub 3%, deşi se încadrează în criteriile Pactului nu au resursă pentru investiţii ca să-şi genereze o creştere mai accentuată. Atunci poate interveni UE cu resurse proprii, atât cât ai un deficit mai mic de  3% să poată veni cu resursă pentru investiţii. Dar să fie în parametri Pactului de stabilitate.

Băsescu, despre creditarea în România: “Nu putem spune că nu e. Şi ieri am avut un exemplu, s-a ocupat DIICOT”

-Este un element de natură să ajute statele care au făcut eforturi consistente de ajustare să-şi genereze creştere prin resursă financiară de la UE. Spre exemplu, internetul de bandă largă.

-În România, băncile mai mici vor fi supravegheate de BNR.

-Vor fi bănci mari care vor fi supravegheate de BCE.

- Alegerile s-au desfăşurat normal, rezultatul nu e alterat de incidentele din campanie.

- S-a luat decizia ca la Consiliul JAI din 13-15 martie să se discute subiectul Schengen(...) Dacă nu facem nicio trăznaie politică pe-acasă se va lua şi decizia de aderare.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close