Antena 3 CNN Actualitate Boc: Aşteptăm decizia CC pentru a putea reglementa funcţionarea viitoare a CSM

Boc: Aşteptăm decizia CC pentru a putea reglementa funcţionarea viitoare a CSM

Boc: Aşteptăm decizia CC pentru a putea reglementa funcţionarea viitoare a CSM
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Feb 2011   •   17:22

Reglementarea funcţionării CSM trebuie să fie făcută după publicarea deciziei Curţii Constituţionale, a declarat Emil Boc în urma şedinţei cu senatorii UDMR. Imediat după publicarea deciziei Curţii, va avea loc o întâlnire a coaliţiei "pentru a discuta, în Senat, ce se întâmplă cu Consiliul Superior al Magistraturii", în condiţiile în care unii membri au fost invalidaţi de Curtea Constituţională, a precizat premierul, citat de Mediafax.

"Particular, am discutat situaţia Consiliului Superior al Magistraturii, în urma deciziei Curţii Constituţionale, şi am convenit să aşteptăm decizia Curţii pentru a putea reglementa funcţionarea în viitor a CSM, având în vedere că este, în fapt, Parlamentul justiţiei, iar această funcţionare a CSM nu trebuie să fie întreruptă şi în perspectiva Mecanismului de Verificare şi justiţie", a afirmat Emil Boc.

Primul ministru a mai precizat că, imediat după publicarea deciziei Curţii, va avea loc o întâlnire a coaliţiei "pentru a discuta, în Senat, ce se întâmplă cu Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere că unii membri au fost invalidaţi de Curtea Constituţională".

Pe 25 ianuarie, Curtea Constituţională a admis ambele contestaţii ale senatorilor PDL privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi, pentru un mandat de şase ani, în noul CSM, precum şi a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.

Potrivit membrilor PDL, judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.

Monica Macovei, actual europarlamentar PDL, a modificat în 2005 legea 317/2004 privind CSM, stabilind ca "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii".

Cei 11 membri aleşi ai CSM sunt: Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Corina Dumitrescu Victor Alistar au fost numiţi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani.

 

×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close