Antena 3 CNN Actualitate CBS: Osama bin Laden, capturat datorită unor informaţii obţinute în România

CBS: Osama bin Laden, capturat datorită unor informaţii obţinute în România

CBS: Osama bin Laden, capturat datorită unor informaţii obţinute în România
Sursa foto: Foto: terroristplanet.com
03 Mai 2011   •   09:41

Prinderea lui Osama bin Laden s-a datorat unor informaţii descoperite în România. Membrii Al Qaeda au fost interogaţi de CIA în închisorile secrete din România şi Polonia, informează CBS.

Operaţiunile militare care au condus la prinderea liderului Al Qaeda s-au derulat pe parcursul mai multor luni. SUA aflase, încă din luna august, că Osama bin Laden se ascundea în vila aflată la câţiva paşi de Academia Militară pakistaneză.

În tot acest timp, CIA a interogat mai mulţi membri ai Al Qaeda, aflaţi în închisori secrete din România şi Polonia, pentru a afla cu certitudine că Osama se afla în respectiva locuinţă.


Reportaj CBS:


Oficialii SUA au descoperit ascunzătoare lui Osama bin Laden, după ce au urmărit un curier Al Qaeda. Potrivit oficialilor citaţi de CBS News, numele curierului a fost furnizat de Khaled Sheikh Mohammed (foto) , organizatorul atacurilor de la 11 septembrie.

Informaţiile potrivit cărora liderii Al Qaeda ar fi fost interogaţi în România nu sunt însă noi. Anul trecut, a ieşit la iveală informaţia potrivit căreia unul dintre liderii reţelei teroriste Al Qaeda, Abu Faraj al-Libi, arestat de serviciile secrete pakistaneze în mai 2005, a fost interogat în România.

Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu spune că România nu a găzduit centre secrete de detenţie ale CIA. Paşcu afirmă că a discutat cu mulţi oameni care au fost implicaţi în astfel de operaţiuni, care au negat existenţa unor astfel de centre.

Fost ministru: România nu a găzduit  închisori CIA


Cum s-a derulat operaţiunea de capturare
:

La puţin timp dupã miezul nopţii, trupele speciale SEAL au intrat în acţiune cu o precizie de bisturiu. Douã elicoptere americane au intrat în spaþiul aerian pakistanez şi s-au îndreptat spre localitatea Abbottabad. Erau însoţite de alte douã aeronave, de rezervã. Au ajuns deasupra complexului în care era ascuns Bin Laden în câteva minute.

În cealaltã parte a lumii, Barack Obama privea în direct operaţiunea de comando, înconjurat de consilierii sãi.

Osama Bin Laden a fost descoperit la etajul al treilea al clãdirii, într-un dormitor. Teroristul numãrul unu al lumii se ascundea în spatele unei femei. Militarii americani aveau ordine clare: sã-l ucidã pe liderul Al Qaeda dacã opune rezistenţã.

Testele ADN au confirmat cã cel mai cunoscut terorist al lumii a fost ucis, iar cadavrul a fost dus la bordul unei nave a marinei americane. Potrivit oficialilor de la Washington, dupã o ceremonie care a respectat canoanele coranului, Osama Bin Laden a fost înmormântat în mare.

Barack Obama a anunţat luni dimineaţă că iderul grupării teroriste Al Qaeda, Osama Bin Laden, a fost ucis de forţele americane.


×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden România FBI
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close