Antena 3 CNN Actualitate Cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani, în Sfântu Gheorghe. Etnicii sunt nemulţumiţi de justiţia română

Cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani, în Sfântu Gheorghe. Etnicii sunt nemulţumiţi de justiţia română

Cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani, în Sfântu Gheorghe. Etnicii sunt nemulţumiţi de justiţia română
Sursa foto: Foto: Mediafax
16 Aug 2012   •   16:50

Zeci de mii de maghiari din Transilvania sunt aşteptaţi să participe la un protest faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, care va avea loc în 1 septembrie, în Sfântu Gheorghe, informează Mediafax. Aceasta ar fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani "într-un caz maghiar".
   
În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice. 
   
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (foto stânga), care este şi liderul local al UDMR, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că zeci de mii de maghiari din toată Transilvania sunt aşteptaţi în 1 septembrie la Sfântu Gheorghe, susţinând că aceasta va fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani "într-un caz maghiar".
   
Antal a afirmat că decizia Judecătoriei Buzău în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, în urma căreia secretarul de stat Marko Attila şi alte două persoane au fost condamnaţi, este "nedreaptă".
   
Antal a susţinut că sunt două variante prin care se poate interpreta tot ce s-a întâmplat în acest caz.
   
Potrivit edilului, prima ar fi aceea că este vorba de o eroare judiciară, despre eroarea unui judecător din Buzău, care se va corecta la Curtea de Apel. Primarul a adăugat că a doua variantă ar fi aceea a unei comenzi politice şi că unii doresc să întoarcă timpul şi tot ce s-a dat înapoi comunităţii maghiare să fie luat, încetul cu încetul, şi asta în condiţiile în care foarte multe imobile încă nu au fost retrocedate bisericilor tradiţionale maghiare.

Cazul imobilului retrocedat de trei maghiari care şi-au depăşit atribuţiile
  
Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
   
Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.
   
Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.
   
Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii.
   
Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.
   
Recent, magistraţii Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţie, instanţa stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani. Pe perioada termenului de încercare, Clim trebuie să respecte o serie de interdicţii şi obligaţii stabilite de instanţă, între acestea să nu poarte arme sau să nu săvârşească noi infracţiuni.
   
Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă.
   

×
Subiecte în articol: sfantu gheorghe retrocedare Antal Arpad
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close