Antena 3 CNN Actualitate Copiii nu sunt invizibili! Fă cunoştinţă cu Sorina şi Călin, doi copii din Dolj care trăiesc, respiră, plâng, dar nu există în acte

Copiii nu sunt invizibili! Fă cunoştinţă cu Sorina şi Călin, doi copii din Dolj care trăiesc, respiră, plâng, dar nu există în acte

Copiii nu sunt invizibili! Fă cunoştinţă cu Sorina şi Călin, doi copii din Dolj care trăiesc, respiră, plâng, dar nu există în acte
28 Mai 2013   •   08:09

Sute de mii de copii din România sunt copii nevăzuţi. Sunt copii care nu au niciun act de identitate. Ei nu există pentru statul român, deşi trăiesc alături de noi şi sunt viitorul nostru. Antena 3 şi Observatorul vă propun să îi cunoaşteţi. Şi, împreună, să le întindem o mână.

Observator şi Antena 3 vor construi, împreună cu autorităţile locale din Giurgiu, o primă locuinţă în regim de centru de zi ridicată cu voluntari, jurnalişti, ONG-uri şi companii care oferă bunuri şi servicii gratuit, pentru un scop nobil.

Startul ridicării acestui centru de zi va fi pe 1 iunie, de ziua copilului. E un demers ambiţios, la care vor lua parte vedetele Observator şi Antena 3.

Însă, până atunci vă vom aduce la cunoştinţă cele mai cutremurătoare cazuri. Prima oprire o facem în Dolj - acolo unde am găsit o familie în care copiii sunt deja adolescenţi.  Muncesc, merg la şcoală, dar nu au nici măcar certificat de naştere.

Închis în curte, închis în casă şi într-o viaţă care nu e a lui, undeva în comuna Calopăr din judeţul Olt, e Călin. Priveşte lung către stradă, dincolo de poartă, una pe care o deschide doar atunci când se duce la apă.

Aşa i-a spus mama de mic şi aşa crede. Trăieşte, respiră, plânge, dar nu există. Nu în acte. Nici el, nici sora lui mai mare cu un an, Sorina.  

Ei sunt invizibili pentru autoriţăţi, pentru oameni, pe scurt, pentru o societate care nu vrea să ştie nimic despre ei. Prind însă formă şi forţă când vine vorba despre muncă. Spală, gătesc, sapă, udă, cară apă şi tot ce ţine de gospodărie.

Cu o soră născută cu sindrom Down şi o mamă bolnavă de osteoporoză, Călin şi Sorina sunt stâlpii familiei. Cu bani îi mai ajută şi un frate mai mare, care stă plecat la muncă cu ziua. Gospodăria toată stă pe umerii lor.

Sorina e mai tăcută, nu şi ochii ei, care trădează gânduri, durere şi furie. E prea tânără să se descurce singură, dar prea îmbătrânită de griji şi de probleme. 

Acum, când mama abia se mişcă prin casă, cei doi nici nu se mai gândesc că ar putea să fie ajutaţi de altcineva. Aşteaptă doar să împlinească 18 ani şi să bată singuri la uşile statului, dacă vor mai avea forţă.

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close