Antena 3 CNN Actualitate Cum ne fură taximetriştii la kilometru: ?Maimuţa? care stoarce clienţii de bani (VIDEO)

Cum ne fură taximetriştii la kilometru: ?Maimuţa? care stoarce clienţii de bani (VIDEO)

Cum ne fură taximetriştii la kilometru: ?Maimuţa? care stoarce clienţii de bani (VIDEO)
Sursa foto: Cum ne fura taximetristii
06 Mai 2010   •   17:24
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // De câteva luni, companiile de taxi au redus tarifele pentru clienţi, ba chiar unele dintre ele au tarif unic, respectiv 1,39 de lei pe un kilometru. Şi totuşi, există companii la care tariful afişat este poate acelaşi sau puţin mai mare, însă pe traseu, contorul de la taxator se învârte cu viteza luminii şi aşa ajungem să plătim dublu sau triplu sau oricât de mult, pentru acelaşi traseu pe care l-am fi efectuat cu tariful normal de la începerea cursei şi până la final. Antena3.ro vă prezintă un material despre ?maimuţele? din anumite taximetre, care sunt un fel de mini-aparate invizibile pentru client, dar binefăcătoare pentru şofer: îi încarcă acestuia ?contul? de două sau de trei ori mai mult, decât dacă ar fi un tarif constant pe toată durata traseului.

?Taxi, liber??. Şi cursa porneşte. Pe portieră este înscris tariful de 1,39 de lei, pornirea costă tot atât. De la colţul străzii de unde iei taxiul şi până în partea cealaltă a bulevardului ştii că plăteşti de obicei aproape 10 lei. Dar de data asta ai avut de plată 25 de lei. Motivul? Aparatele-minune, numite de poliţişti ?maimuţe? şi care fraieresc clienţii anumitor taximetrişti, sunt cele care măresc tariful cu care tu erai deja obişnuit. În 30 de secunde ?maimuţa? poate ajunge să ?te facă? la bani chiar dublu ori triplu. Ce firme de taxiuri practică această metodă?

?Este vorba de taximetriştii independenţi care mânuiesc această metodă cu aparatul pe care noi, poliţiştii, îl numim ?maimuţă?, pentru că maimuţăreşte, fraiereşte clientul. Cu firmele mari de taxi nu am avut probleme, dimpotrivă, ele încearcă să combată cu noi astfel de cazuri?, explică pentru Antena3.ro Călin Lupşa, comisar-şef în cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, care aparţine de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Orice absolvent de Politehnică poate realiza o ?maimuţă?

Şi totuşi, ce este ?maimuţa? şi cum se foloseşte, astfel încât e capabilă să ne fraierească sub ochii noştri?




?Acest aparat mic, zis şi ?maimuţă? este de fapt o combinaţie de cabluri, înfăşurate în bandă adezivă şi care poate fi folosit pe post de telecomandă sau de deschizător pentru închiderea centralizată de la maşină ori pentru alarmă. Se găseşte în târguri, dar orice absolvent de Politehnică poate să realizeze o ?maimuţă??, detaliază Lupşa pentru Antena3.ro.

El adaugă pentru Antena3.ro că ?maimuţele?, tocmai pentru că au dimeniuni reduse, pot fi ascunse ori în schimbătorul de viteze, ori în spatele casetofonului şi poate fi conectat prin cablu sau poate să aibă telecomandă.

Tarif mărit de două şi chiar de trei ori

??Maimuţa? măreşte tariful de câte ori o acţionează taximetristul. Practic, în 30 de secunde poţi mări tariful la 20 de lei, fără ca pasagerul să-şi dea seama?, mai spune comisarul-şef pentru Antena3.ro.

Pe lângă ?maimuţe?, care reprezintă, conform legii în vigoare o ilegalitate, taximetriştii mai au la activ şi alte abateri, legate de licenţe, inscripţii sau aparate de taxat.



Aşadar, cum putem recunoaşte un taxi legal, astfel încât traseul nostru să nu aibă de-a face cu impedimente de ordin administrativ?

Alte abateri de la lege: taxi-uri fără autorizaţie care staţionează ilegal în Capitală

Un detaliu ar fi autorizaţia, pe care Primăria Municipiului Bucureşti o dă companiilor de taxi pe o anumită perioadă de timp şi care trebuie să fie inscripţionată pe o tăbliţă de metal, care trebuie să fie prinsă cu nituri şi nu lipită sub formă de colant.

?Taxi-urile care funcţionează ilegal au colante pe toată suprafaţa caroseriei, la fel şi tăbliţa care reprezintă autorizaţia. Conform legii, tăbliţele sunt prinse cu nituri şi pe ele trebuie să fie specificat numărul maşinii şi cel al autorizaţiei. De asemenea, când clientul vrea să abordeze un taxi, maşina trebuie să-şi posteze pe portiere tariful, astfel încât să fie vizibil de la cinci metri. Atunci când pasagerul intră în taxi, el trebuie să observe dacă şoferul are pe bord autorizaţia, tarifele şi datele de identificare ale taximetristului?, concluzionează Lupşa pentru Antena3.ro.

El adaugă pentru Antena3.ro că o altă neregulă este şi aceea în care taximetrişti din alte oraşe alăturate Bucureştiului staţionează în Capitală, iar pentru toate aceste abateri, Brigada Rutieră a Capitalei a dat anul trecut amenzi de 25.000 de lei taximetriştilor.

Sursa video: Brigada Rutieră a Capitalei

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close