Antena 3 CNN Actualitate DNA îl denunţă pe Radu Mazăre la Parchet pentru presiuni la adresa justiţiei

DNA îl denunţă pe Radu Mazăre la Parchet pentru presiuni la adresa justiţiei

DNA îl denunţă pe Radu Mazăre la Parchet pentru presiuni la adresa justiţiei
de S.T.    |    15 Sep 2014   •   15:15

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost denunţat, luni, de procurorii anticorupţie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, pentru afirmaţiile pe care le-a făcut, vineri, în cadrul conferinţei extraordinare a PSD.

"Mazăre Radu Ştefan are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie. La data de 12 septembrie, potrivit relatărilor apărute în mass media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: ?Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală?", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit articolului 276 Cod penal, este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida.

"Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar", subliniază procurorii anticorupţie.

Tot luni, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a remis un comunicat de presă cu privire la afirmaţiile lui Mazăre la adresa procurorului DNA.

"În baza rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora", conform CSM.

Radu Mazăre a vorbit, luni, în cadrul emisiunii "100 de minute cu Alessandra Stoicescu", despre denunţul făcut de Direcţia Naţională Anticorupţie.


"Nu m-am gândit că se va ajunge atât de departe (...) Am criticat faptul că am fost ridicat cu mascaţii de la masă, pe motiv de urgenţă. De 10 ani de zile de câte ori sunt chemat, mă prezint şi spun despre ce e vorba. Acolo nu mi s-a dat nicio citaţie şi am fost săltat cu mascaţii pe motiv de urgenţă. De atunci şi până acum au trecut 5 luni de zile şi caracterul ăsta de urgenţă nu l-am mai observat în dosar", a declarat Radu Mazăre, luni, la Antena 3.

"Mă aştept acum din partea DNA după ce mi-a făcut denunţ să înceapă iar o activitate febrilă pe dosarul acesta sau pe altele împotriva mea", a mai spus primarul Constanţei, într-o intervenţie telefonică avută în cadrul emisiunii "100 de minute".

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close