Antena 3 CNN Actualitate Doi grei din dosarul Microsoft, ELIBERAŢI. Sandu şi Niro, în arest la domiciliu, după ce au colaborat cu procurorii

Doi grei din dosarul Microsoft, ELIBERAŢI. Sandu şi Niro, în arest la domiciliu, după ce au colaborat cu procurorii

Doi grei din dosarul Microsoft, ELIBERAŢI. Sandu şi Niro, în arest la domiciliu, după ce au colaborat cu procurorii
de O.P.    |    M.Z.    |    23 Ian 2015   •   16:52
Update 16.52 - Fostul ministru Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru "Niro", urmăriţi penal în dosarul Microsoft, vor fi plasaţi în arest la domiciliu, a decis, vineri, instanţa supremă. Cei doi au colaborat cu anchetatorii.
 
Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, cercetaţi şi ei în acelaşi caz, vor fi cercetaţi în stare de arest preventiv.
 
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

Măsura dispusă în cazul lui Sandu şi Niro nu va fi pusă imediat în aplicare, legal există un termen de 48 de ore, astfel că, cel mai probabil, cei doi vor ajunge luni la domiciliu.

Gabriel Sandu le-a explicat acestora modul în care circulau banii în PDL pentru campania electorală a lui Traian Băsescu, iar Niro a dezvăluit metodele mafiote ale unui alt afacerist, Alexandru Bittner, care îşi ameninţa cu moartea competitorii. 

În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite. 
 
Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
 
Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii.
 
În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.
 
În dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.
 
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
 
Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii.


×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close