Antena 3 CNN Actualitate Doi părinţi, despăgubiţi de medicul care nu i-a informat că vor avea un copil cu sindrom Down

Doi părinţi, despăgubiţi de medicul care nu i-a informat că vor avea un copil cu sindrom Down

Doi părinţi, despăgubiţi de medicul care nu i-a informat că vor avea un copil cu sindrom Down
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Mai 2011   •   21:12

Premieră în justiţia românească. Pentru prima dată, doi părinţi vor fi despăgubiţi de un medic. Un ginecolog din Timişoara va trebui să plătească daune morale şi materiale unui cuplu, pentru că femeia a adus pe lume un bebeluş care suferă de sindromul Down. Cuplul îl acuză pe medic că nu i-a informat că fătul este bolnav, deşi mama făcuse mai multe teste în timpul sarcinii.

Fericirea Mihaelei şi a lui Ovidiu a luat sfârşit acum doi ani. Cuplul avea deja un băiat şi îşi dorea cu ardoare un frăţior sau o surioară pentru el. Au făcut al doilea copil şi li se părea că trăiesc un vis. S-au trezit însă într-un coşmar.

"După ce am născut, a doua zi mi-a spus că e bolnavă", povesteşte Mihaela Roşculescu, mama fetiţei. 

Femeia a făcut toate testele necesare pe perioada sarcinii. Medicul care a avut-o în grijă i-a spus că totul este în regulă şi că vor avea un copil minunat.

Analizele făcute când sarcina era la trei luni şi o săptămână arătau clar că fetiţa lor avea sindromul Down.

Aceasta este o boală genetică. Copii care suferă de sindrom Down nu vor avea niciodată o viaţă normală. Majoritatea suferă de boli ale inimii sau de tulburări metabolice, iar în unele cazuri boala afectează şi dezvoltarea intelectuală a acestora.

 


"Puteam să facem o întrerupere de sarcină. Cel mai dureros e că te uiţi la ea şi nu poţi să îi faci nimic. Stai cu ea în casă, o vezi pe zi ce trece că ar vrea să facă mai multe, dar tu ca părinte eşti neputincios", povesteşte Ovidiu Roşculescu, tatăl fetiţei cu sindrom Down.
 
Cuplul l-a chemat în judecată pe medicul ginecolog care a ţinut sarcina sub observaţie.

"Judecătoria Timişoara a obligat pârâta să plătească reclamanţilor daune morale în valoare de 10.000 de lei", a declarat Dumitru Hantea, purtător de cuvânt al Tribunalului Timişoara.

"Instanţa a considerat că, într-adevăr, avem dreptate, că respectiva doctoriţă se face vinovată de a nu fi informat pacienţii despre riscul crescut de boala Down", a precizat Claudia Vasicola, avocatul familiei Roşculescu.

Ambele părţi au făcut acum recurs. Medicul ginecolog a refuzat să comenteze, spunând că va vorbi doar după ce magistraţii vor da o soluţie finală în acest caz.

×
Subiecte în articol: despagubire medic parinti copil bolnav
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close