Antena 3 CNN Actualitate Fenomenele de la Izvoarele au cauze NATURALE. Localnicii îi contrazic pe experţi: "Bubuielile nu s-au oprit în satul nostru"

Fenomenele de la Izvoarele au cauze NATURALE. Localnicii îi contrazic pe experţi: "Bubuielile nu s-au oprit în satul nostru"

Fenomenele de la Izvoarele au cauze NATURALE. Localnicii îi contrazic pe experţi: "Bubuielile nu s-au oprit în satul nostru"
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Oct 2013   •   15:16

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat că, potrivit concluziilor raportului ştiinţific, principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică, dar pânza freatică ridicată a "amplificat" semnalul sonor şi a afectat şi mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele, informează Mediafax.

"Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus. Pânza freatică a amplificat semnalul sonor. Pânza freatică ridicată a amplificat semnalul sonor în zona Izvoarele şi, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumită parte a satului Izvoarele", a explicat Costoiu în Guvern.
   
Concluziile raportului ştiinţific privind cutremurele din zona Galaţi au fost prezentate de ministrul Costoiu şi într-o declaraţie de presă.

Localnicii de la Izvoarele spun însă că "bubuielile nu s-au oprit".

"Nu e de la inundaţii. (....) Am mai avut inundaţii, ploi, am avut zăpezi mari şi nu s-a întâmplat nimic. Satul va ieşi din nou în stradă. Noi nu credem absolut nimic din ce s-a spus la televizor", a afirmat Anca Necula.



Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului ca raportul să fie prezentat public pentru a exista date ştiinţifice şi nu tot felul de "prostii" prezentate la televiziuni de "exaltaţi".
   
"O să vă rog să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi, în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, totuşi, în lucururi serioase cum e siguranţa oamenilor, cum e zona seismică, îi ascultăm pe specialişti şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca să fie vedete", a spus premierul.
   
El i-a solicitat vicepremierului Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a persoanelor care au fost afectate, pentru refacerea locuinţelor.
   
"În general e vorba de locuinţe, din câte am văzut, de chirpici, de pământ. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Dacă sunt oameni care eventual vor să se mute în altă parte...", a spus Ponta.
 




×
Subiecte în articol: mihnea costoiu
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close