Antena 3 CNN Actualitate Haos la recensământ: Recenzorii, trimişi înapoi după CNP. Purtătorul de cuvânt al INS, demis

Haos la recensământ: Recenzorii, trimişi înapoi după CNP. Purtătorul de cuvânt al INS, demis

Haos la recensământ: Recenzorii, trimişi înapoi după CNP. Purtătorul de cuvânt al INS, demis
Sursa foto: Foto: Mediafax
26 Oct 2011   •   12:36

Recenzorii vor fi trimişi înapoi pe teren pentru a colecta CNP-ul persoanelor care au refuzat să-l dea. Scandalul a izbucnit după ce purtătorul de cuvânt al INS a declarat că românii nu sunt obligaţi să-şi divulge CNP-ul recenzorilor. Purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, a fost demis.

Şeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie.

"Purtătorul de cuvânt, după ce a făcut precizări că nu orice recenzori acordă sancţiuni, ci persoane special nominalizate care constată cuantumul sancţiunii, a mers puţin mai departe şi şi-a exprimat din grabă şi din pregătire insuficientă un punct de vedere personal că nedeclararea CNP nu impune sancţiune", a spus Voineagu. 

Şeful Institutului Naţional de Statistică a menţionat că purtătorul de cuvânt al instituţiei a fost destituit.

Astfel, românii sunt obligaţi să-şi declare CNP-ul la recensământ chiar dacă, în urmă cu numai două zile, reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică susţineau contrariul.

Cei care refuză să ofere statului toate datele riscă amenzi cuprinse între 1.500 si 4.000 de lei.

Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au precizat, marţi, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin lege.

Potrivit MAI, în procesul de prelucrare a datelor, informaţiile sunt ulterior anonimizate, numele şi prenumele persoanelor nu sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor.

 




×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close