Antena 3 CNN Actualitate Imagini şocante. Caii sălbatici capturaţi la Letea îşi aşteaptă sentinţa

Imagini şocante. Caii sălbatici capturaţi la Letea îşi aşteaptă sentinţa

Imagini şocante. Caii sălbatici capturaţi la Letea îşi aşteaptă sentinţa
Sursa foto: Foto: Videonews
19 Mai 2011   •   22:45

Cei 50 de cai sălbatici capturaţi în pădurea Letea îşi aşteaptă din oră în oră sentinţa. Autorităţile se încurcă în decizii. Ba vor să-i ucidă pe toţi, ba doar pe cei bolnavi cu acte, ba numai pe cei sănătoşi. Până la abator, animalele au simţit însă gustul morţii. Între lovituri de picioare, bice şi bâte, caii mai deunăzi liberi ca vântul au fost încărcaţi în tir. Apoi descărcaţi.

Speriaţi şi loviţi din toate părţile, caii se calcă unii pe alţii în picioare. Încearcă să scape, să dărâme gardul, dar oamenii îi înconjoară cu bâtele şi biciul.

Sălbaticii cai, mai înţelepţi decât civilizaţii oameni, se răzvrătesc preţ de câteva clipe apoi cedează. Încep să urce în tirul care îi va duce la abator.

Fiecare pas al calului este o împunsătură a omului. Autorităţile nu s-au mai obosit să explice nici măcar de ce vor ucide şi caii sănătoşi. Aşa vor localnicii, proprietarii din ultimele zile ai cailor.

Oamenii spun că au acte pe ei. Restul nu contează şi vor să-i sacrifice.

 

Tirul are 50 de locuri fix. Asta a salvat o parte din animale. Erau 71 programate pentru tăiere. Dar masacrul nu se opreşte azi. Alţi 20 de cai deja prinşi într-un ţarc din Letea vor pleca spre abatoare în zilele următoare. Nu sunt bolnavi sau cel puţin nu dovedit. Fără să clipească, autorităţile confirmă că vor continua să captureze caii sălbatici. Declarativ, pentru analize.

Dar asta înseamnă tot moarte. Una cu iz de afacere. Caii vor fi sacrificaţi de stăpâni pentru bani, cu acceptul tacit, mut şi inuman al autorităţilor.

Autorităţile nu ştiu ce ar trebui să facă pentru animale şi nici nu-şi bat capul. Ştiu însă exact unde le trimit. Transportul pleacă din satul Cardon spre Sulina. De acolo, tirul este urcat pe o barjă cu destinaţia Tulcea. De aici, porneşte spre un abator. Ar fi în judeţul Hunedoara, sau Braşov, sau Teleorman. Deocamdată nu au vrut să spună exact.

Pe pajiştile de lângă pădurea Letea, ultimii cai sălbatici ai Europei se bucură încă de libertate. La doi paşi de caii slbatici, vacile sătenilor pasc aceeaşi iarbă. Doar din birouri, natura se vede distrusă cât să ceară sacrificii mânjite cu sânge.

Când nu ai o soluţie, întorci spatele. La Letea, radical. Dar unde autorităţile tac, românii reacţionează. Circa 7.000 de oameni au semnat deja o petiţie on-line în care cer salvarea cailor sălbatici.
 

×
Subiecte în articol: cai padure sentinta bate
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close